Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε μοιρασιά με την Τουρκία στο Αιγαίο

Μοιραστειτε το

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία προβλέποντας “ισχυρότατη ανάκαμψη μόλις βρεθεί το εμβόλιο” απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios, στο πλαίσιο της 5ης διεθνούς Ευρω-Αραβικής Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας έτοιμος για συζήτηση με στόχο την επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των συνθηκών του διεθνούς δικαίου, και τονίζοντας πως εάν η Τουρκία θέλει πράγματι επίλυση των προβλημάτων αυτών, θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά όπως είπε “πιστεύω πως η Τουρκία δεν θέλει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις χώρες που θα αναδειχθούν κερδισμένες από τις ανακατατάξεις που θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

«Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο. Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Δεν συζητάμε μοιρασιά με την Τουρκία στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει προοπτική και εάν είναι διατεθειμένος στο μέλλον “να μοιραστείτε (σ.σ. με την Τουρκία) ενεργειακούς πόρους αν βρεθούν”- ότι “αυτό δεν είναι κάτι που συζητάμε” και επανέλαβε ότι θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε και να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με δίκαιο τρόπο.

“Αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και δεν είναι κάτι που έχουμε καταφέρει να κάνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνησή μας έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία, υπογράψαμε συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο και συμφωνήσαμε με την Αλβανία να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Έχουμε αποδείξει πως αυτό το πρόβλημα έχει λύση, αν υπάρχει προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ειλικρινά, πιστεύω πως η Τουρκία δεν θέλει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της. Και -όπως είπα- το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ορίσει προθεσμία. Πλέον δεν πρόκειται για ζήτημα που επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις. Επηρεάζει το συνολικότερο καθεστώς στις σχέσεις μεταξύ ολόκληρης της Ευρώπης και της Τουρκίας”, είπε ο πρωθυπουργός.

 Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.amna.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα