Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με Σαρλ Μισέλ πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Μοιραστειτε το

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προετοιμάζοντας την κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε νωρίτερα, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου

Την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό που ζητείται από την ΕΕ είναι η εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση δημοσιονομικού χώρου για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ακόμα ότι στο εσωτερικό επίπεδο έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την στήριξη των αδύναμων πολιτών και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Μαρτίου.

«Θα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν οι Εευρωπαίοι υιοθετήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για να μην περιλαμβάνονται οι δαπάνες ενέργειας στα δημοσιονομικά» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στα ευρωπαϊκά όργανα για να υπάρξει έλεγχος στις τιμές καυσίμων μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού ελέγχου των τιμών.

Στόχος της κυβέρνησης η ευρωπαϊκή παρέμβαση

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr ήταν στόχος της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στο κόστος των επιχειρήσεων χωρίς να συνυπολογιστούν στο έλλειμμα και στο χρέος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης και οι αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους είναι επιτακτική ανάγκη να εξαιρεθούν από τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι δαπάνες για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, καθώς όπως υπογραμμίζουν, είναι πλέον ξεκάθαρα πως θα απαιτηθούν μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ενισχύσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία και η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον «στρατιωτικό και οικονομικό πόλεμο» στέλνουν σήμα για δημοσιονομική ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Παράλληλα φαίνεται πως στους κόλπους της Ε.Ε έχει ανοίξει η συζήτηση που αφορά στο θέμα του χρόνου και του τρόπου επαναφοράς των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ότι η ελληνική πρόταση στην ΕΕ προβλέπει τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τα δάνεια αυτά να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...