Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις

Μοιραστειτε το

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα έχουμε την δυνατότητα αύριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σχολίασε πως θα ενημερώσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι η Αθήνα καλύπτεται πλήρως από το προσχέδιο συμπερασμάτων και ζητά από την Τουρκία με σαφήνεια να αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια και πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ξεχωριστή σημασία καθώς σήμερα θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Είναι μια σημαντική πολιτική απόφαση της ΕΕ ως απάντηση απέναντι στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο στήριξης αλλά και ανοίγματος μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό για να διεκδικήσει την ένταξή του στην Ενωμένη Ευρώπη.

Θα συζητήσουμε και άλλα θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω το ευρωπαϊκό συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα.

Θα έχουμε την δυνατότητα αύριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στην χώρα μας έχουμε δρομολογήσει ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μόνο αυτή την στιγμή τρέχουν από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες το fuel pass το power pass και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που έχουμε δρομολογήσει παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Επειδή όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η γενεσιουργός αιτία έγκειται στις τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν το ηλεκτρικό ρεύμα θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργός το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό αλλά δεν έχει υπάρξει δυστυχώς η απαραίτητη κινητικότητα και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση που θα υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...