Κυβερνητικές παλινωδίες και στον πολιτισμό

Μοιραστειτε το

Oι παλινωδίες δεν έχουν τέλος από την κυβέρνηση στο χώρο του πολιτισμού. Η πλέον πρόσφατη αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που επιχειρεί να διευκρινίσει τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από την ανάδειξη της συνεχιζόμενης και επικίνδυνης έλλειψης συνεκτικού και ενιαίου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, η ανακοίνωση επιχειρεί να εμφανίσει συρρικνωμένες κάποιες σοβαρές πτυχές της διαχείρισης του προβλήματος. Ενώ διευκρινίζει ότι ήρθε το λουκέτο και για τις θεατρικές παραστάσεις στην Αττική, που είχε αποσοβήσει για λίγες μέρες η πολυσυζητημένη πελατειακή παρέμβαση γνωστού ηθοποιού προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού, ενάντια στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, συνεχίζει: «Το ζωντανό θέαμα/ακρόαμα επιτρέπεται στην λοιπή επικράτεια βάσει των κανόνων που έχουν εξαγγελθεί, με εξαίρεση περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί τοπικά περιοριστικά μέτρα». Όμως φευ το ζωντανό θέαμα/ακρόαμα έχει σιωπήσει κατόπιν των εντολών της κυβέρνησης σε πλείστες περιφέρειες της Ελλάδας εδώ και ένα μήνα. Το σιωπητήριο στη λοιπή επικράτεια έχει φέρει σε δεινή θέση, με παραδοξότητες που δημιουργούν έξαρση της ανασφάλειας και όχι μόνο της εργασιακής, μεγάλο αριθμό πολιτών και φορέων από τις περιφέρειες Χαλκιδικής, Χανίων, Λέσβου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και το Δήμο Μυκόνου.

Ένα μόνο εύγλωττο παράδειγμα, που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά και το νου κάθε υπουργού Πολιτισμού, αποτελεί το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Το ΔΗΠΕΘΕΚ είχε ετοιμάσει για τη χειμερινή περίοδο την παράσταση «Γιοι και κόρες», παραγωγή εξ ολοκλήρου δική του, σε σκηνοθεσία και διασκευή -ειδικά για την Κρήτη- του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 6 Μάρτη, είχε πολύ καλή υποδοχή και διακόπηκε πολύ πρόωρα λόγω του πρώτου λοκ ντάουν. Το ίδιο έργο αποφάσισε να το προσαρμόσει στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και -με αντικατάσταση ηθοποιού διότι υπήρχε αδυναμία ενός εκ των πέντε ηθοποιών- να το ανεβάσει το Σεπτέμβρη σε όλη την Κρήτη. Πληρώθηκαν κανονικά και εκ νέου δικαιώματα, σκηνοθεσία, πρόβες. Ωστόσο το δεύτερο καλοκαιρινό τοπικό λοκ ντάουν, που στο νομό Χανίων επιβλήθηκε από 25 Αυγούστου και ανανεώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30, ακύρωσε τις 11 παραστάσεις των Χανίων (τον κύριο όγκο των παραστάσεων).

Αυτό όμως που υπογραμμίζει το έλλειμμα ακεραιότητας σχεδίου είναι το εξής παράδοξο: η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να ανέβει στο χώρο του θερινού δημοτικού κινηματογράφου Κήπος, ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα ως σινεμά (με 60% πληρότητα) –και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αλλά απαγορεύτηκε να υποδεχτεί τη θεατρική παραγωγή, την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο με την ίδια πληρότητα, λόγω του ότι επρόκειτο για θεατρική πράξη. Την ίδια ώρα ανακοινώνονταν έκτακτα μέτρα για την Αττική που επέτρεπαν σε θεατρικές παραστάσεις να συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Εν τω μεταξύ, στη διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ παραλείπεται εντελώς να αναφερθεί ποια υποστηρικτικά μέτρα θα φροντίσουν να δώσουν οξυγόνο στους εργαζομένους και τους φορείς του πολιτισμού που ασφυκτιούν δραματικά όλο αυτό το χρόνο; Πότε και με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι ζωντανού θεάματος/ακροάματος έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι συντελεστές; Γιατί το εγκαίρως έχει προ πολλού παρέλθει.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...