Κρεμλίνο: «Χούλιγκαν και προβοκάτορες» οι οπαδοί του Ναβάλνι

Μοιραστειτε το

Στήριξε την «απολυύτως δικαιολογημένη» χρήση βίας από τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλίζονται ο νόμος και η τάξη στις παράνομες διαδηλώσεις»

Μεγάλος αριθμός ατόμων, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι την Κυριακή, ήταν «χούλιγκαν και προβοκάτορες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι οποίοι άσκησαν «απαράδεκτη βία» κατά των ανδρών της τάξης. Σε όλη τη Ρωσία συνελήφθησαν πάνω από 5.300 διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις το δεύτερο σαββατοκύριακο μεγάλων κινητοποιήσεων, πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176) και στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ (στο Βόλγα), όπου σχεδόν 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων και η σύζυγος του Ναβάλνι, η οποία αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί συμμετείχε σε κινητοποίηση που δεν είχε πάρει άδεια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατος ο διάλογος «με χούλιγκαν και προβοκάτορες. Υπήρχαν αρκετοί χούλιγκανς, προβοκάτορες, οι οποίοι συμπεριφέρονταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιθετικά προς τους αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Αυτός είναι ο λόγος που η αστυνομία προχωράει σε συγκεκριμένες ενέργειες και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται στην κατάσταση αυτή με όλη του την ισχύ».

Δεκάδες συλληφθέντες οδηγούνται στη φυλακή, στην Αγία Πετρούπολη

AP Photo/Dmitri Lovetsky

Μάλιστα, απαντώντας στις καταγγελίες για μεγάλη αστυνομική βία, κάλυψε απόλυτα τους αστυνομικούς. Είπε ότι η κάθε περίπτωση όπου υπάρχει τραυματισμός διαδηλωτή σε διαδήλωση που δεν έχει λάβει άδεια, θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, τόνισε ο Πεσκόφ, ενώ η αστυνομία απαντά στις προκλήσεις με νόμιμο και ισχυρό τρόπο. «Οι σκληρές ενέργειες της αστυνομίας θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τους λόγους που έγιναν αυτές», πρόσθεσε ισχυριζόμενος ότι κανένας δεν παρεμπόδισε το έργο των δημοσιογράφων κατά τις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στις 23 και στις 31 Ιανουαρίου.

«Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι το μέγεθος της αστυνομικής βίας δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η γενίκευση δεν ενδείκνυται, κάθε περίπτωση είναι σημαντική και είναι σημαντικό να τονίζεται κάθε φορά ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να διασφαλίζονται ο νόμος και η τάξη στις παράνομες διαδηλώσεις. Η λέξη-κλειδί είναι το παράνομες. Μπορούμε να συζητήσουμε για διαφορετικές περιπτώσεις… Γενικώς, οι δημοσιογράφοι εργάστηκαν απολύτως φυσιολογικά, φορούσαν ειδικά γιλέκα, κανένας δεν τους ενόχλησε», είπε.

«Ξένοι πράκτορες» το «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς»

Επίσης, για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στο «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς», του Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός του ότι είναι «ξένος πράκτορας», αποδείχθηκε διότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Το «Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς» κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 35 Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ενώ θα υποβάλει το ίδιο αίτημα και στην Ε.Ε. και στη βρετανική κυβέρνηση.

«Όσον αφορά το Ιδρυμα και όλες αυτές τις επιστολές και τις εκκλήσεις, το Ιδρυμα έχει αποδείξει το καθεστώς του ως ξένου πράκτορα τόσο de jure όσο και de facto», είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο θεωρεί τις δυτικές κυρώσεις «απολύτως απαράδεκτες».

Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της τις ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με τις χαρακτηριζόμενες παράνομες διαδηλώσεις, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη δήλωση της εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Ρεμπέκα Ρος, που κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον απόηχο των συλλήψεων διαδηλωτών.

Και δικαιολόγησε τη δράση τη αστυνομίας με το επιχείρημα ότι οι κινητοποιήσεις απαγορεύτηκαν λόγω της πανδημίας.

Παράνομες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις χθες, Κυριακή, είπε. «Όλες οι εκδηλώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες… Επομένως, η χθεσινή ημέρα ήταν δυστυχώς πολύ βεβαρημένη για τις δυνάμεις επιβολής το νόμου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκε να εργαστούν πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν τον νόμο και την τάξη και την υγειονομική και επιδημιολογική ασφάλεια των πολιτών», είπε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...