Κραυγαλέα λάθη στις καταβολές των αναδρομικών! Δεν μπορούν να δώσουν ακόμα και τα πετσοκομμένα ποσά | newsbreak

Μοιραστειτε το

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «πουλάει τρέλα» με τα λάθη στις καταβολές των αναδρομικών, η «δημοκρατία» φέρνει στο φως νέες κραυγαλέες περιπτώσεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και ανησυχία σε χιλιάδες συνταξιούχους, που είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ή, ακόμα χειρότερα, είδαν να μην τους πιστώνεται κανένα ποσό, αν και καταφανώς είναι δικαιούχοι αναδρομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της πιλοτικής δίκης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση διά του ΕΦΚΑ, πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους 3,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις περικοπές για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν και μέσω των τροπολογιών και των υπουργικών αποφάσεων που θέσπισε από το καλοκαίρι και μετά, προχώρησε στην καταβολή αναδρομικών μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Η συνέπεια είναι να πετσοκόβει τα αναδρομικά κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αφήνει εκτός καταβολών περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, κυρίως όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ.

«Είναι ανίκανοι»

«Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να καταβάλει σωστά ούτε αυτά που η ίδια αυθαίρετα έκρινε ότι έπρεπε να δώσει» τόνισε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Οπως επισημαίνει, τα γραφεία του ΕΝΔΙΣΥ κατακλύζονται κάθε μέρα από απομάχους της εργασίας, οι οποίοι, με τη βοήθεια των συνεργατών του Δικτύου, επιβεβαιώνουν ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν αντιστοιχούν σε αυτά που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Ούτε, μάλιστα, εμπίπτουν στις περιπτώσεις για τις οποίες ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε -αφού πρωτύτερα έσπευσε να διαψεύσει- ότι οι καταβολές είναι ελλιπείς και τα ολοκληρωμένα ποσά θα πιστωθούν έως τα τέλη του έτους.

Νέες προσφυγές

Μπροστά στην πληθώρα λαθών, αλλά και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω των διατάξεων που ψήφισε στη Βουλή, να αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το δικαίωμα διεκδίκησης όσων πραγματικά πρέπει να πάρουν, συνταξιουχικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων για τη χορήγηση των ψαλιδισμένων αναδρομικών. Η εκδίκαση της νέας προσφυγής ορίστηκε, μάλιστα, αρκετά σύντομα (για τα δεδομένα του ΣτΕ), στις 15 Ιανουαρίου 2021, με όποια απόφαση, αρνητική ή θετική, να αναμένεται το νωρίτερο στις αρχές του καλοκαιριού.

Εμπαιγμός για τους κληρονόμους

Παρά τις συνεχείς δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε 172.222 θανόντες συνταξιούχους θα δοθούν στους κληρονόμους τους, κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βρούτσης επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι «στις αρχές Νοεμβρίου» θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ, στην οποία οι κληρονόμοι θα υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να λάβουν τα αναδρομικά χωρίς ταλαιπωρία. Εως σήμερα, η τύχη της πλατφόρμας αυτής αγνοείται!

Τρία εξόφθαλμα παραδείγματα

Όπως φαίνεται και στα παραδείγματα που φέρνουμε σήμερα στο φως, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ έχουν προβεί σε εξόφθαλμα σφάλματα που καταδεικνύουν το χάος που επικρατεί.

* Στην πρώτη περίπτωση (πίνακας 1), συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ, αντί να λάβει αναδρομικά 2.760,47 ευρώ για δύο περικοπές του 2012 (νόμοι 4093 και 4051), έλαβε τελικά 849,99 ευρώ, δηλαδή 1.910,48 ευρώ λιγότερα! Οπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, ο ΕΦΚΑ τού κατέβαλε αναδρομικά μόνο για το 2016, όχι όμως και για το 2015.

* Στη δεύτερη περίπτωση (πίνακας 2), συνταξιούχος που είχε περικοπή στην κύρια σύνταξη μόνο από τον νόμο 4051 του 2012 θα έπρεπε, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, να λάβει αναδρομικά ύψους 362,6 ευρώ. Μάταια, όπως αποδείχθηκε, περίμενε να του καταβληθούν, καθώς δεν του πιστώθηκε κανένα ποσό!

* Στην τρίτη περίπτωση (πίνακας 3), συνταξιούχος του Δημοσίου ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έπρεπε να λάβει για την περικοπή εξαιτίας του νόμου 4093 του 2012 αναδρομικά 460,29 ευρώ δεν έλαβε ούτε αυτός κανένα απολύτως ποσό.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα