Κρίση στην Ιταλία καταρρέει η κυβέρνηση Κόντε- Αποχωρεί ο Ρέντσι – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Italia Viva ο αρχηγός του και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα είπε ότι παραιτούνται οι δυο υπουργοί Τερέζα Μπελανόβα και Έλενα Μπονέτι, και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, από την κυβέρνηση Κόντε.

«Η κρίση είναι ανοιχτή εδώ και μήνες, πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της Δημοκρατίας» είπε ο Ρέντσι και πρόσθεσε «ζητήσαμε να λυθεί το πρόβλημα, όχι reality σόου». Σύμφωνα με την Corriere.it, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με τον Κόντε ώστε να μην παραδώσουν την απόλυτη εξουσία στον Ματέο Σαλβίνι. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να έχει πλήρη εξουσία» συνέχισε ο Ρέντσι.

«Η Δημοκρατία έχει φόρμες και αν οι φόρμες δεν γίνονται σεβαστές τότε κάποιος πρέπει να έχει το κουράγιο για τους άλλους να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η πολιτική δεν είναι reality σόου» επεσήμανε ακολούθως ζητώντας να γίνει σεβαστή η Δημοκρατία.

Νωρίτερα ο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε απευθύνει έκκληση στον Κόντε να τελειώσει αυτή η αβεβαιότητα εν μέσω της ανησυχίας για την πανδημία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ματαρέλα.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις αυτές των υπουργών μου στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό». Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση. Πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο Κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο Κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα