Κρήτη: Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στις ελεύθερες διαδηλώσεις

Μοιραστειτε το

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν το Σάββατο σωματεία και οργανώσεις της Κρήτης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις διαδηλώσεις.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 11:00 πλατεία Ελευθερίας ενώ στα Χανιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

«Στις 6 Φλεβάρη κινητοποιούμαστε μαζί με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, για να προασπίσουμε το δικαίωμα μας στη διαδήλωση και την απεργία, να απαιτήσουμε την παύση των διώξεων και την διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων», αναφέρει στο κάλεσμά του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου.

Να μην περάσουν οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, απεργιών και να ακυρωθούν όλες οι διώξεις και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα για κινητοποιήσεις, ζητά το ΚΚΕ (μ-λ), καλώντας στην συγκέντρωση στα Χανιά.

Τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται το ερχόμενο Σάββατο σε Ηράκλειο και Χανιά αντίστοιχα, στηρίζει η και περιφερειακή παράταξη «Ανυπόταχτη Κρήτη». «Δηλώνουμε την αντίθεσή της στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην απαγόρευση της κυκλοφορίας & στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης. Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα», αναφέρεται στο κάλεσμά της περιφερειακής παράταξης.

Στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης εκπαιδευτικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες.


Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ και το κράτος εντείνουν την αστυνομική καταστολή, την οικονομική τρομοκρατία των προστίμων και τις δικαστικές διώξεις με νομικό οπλοστάσιο τον πρόσφατο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς και τα ΦΕΚ απαγορεύσεων των συναθροίσεων και τα διατάγματα του αρχηγού της αστυνομίας με πρόσχημα την πανδημία.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς, 48 ώρες πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28/01, να προχωρήσει σε μια επίδειξη πυγμής έναντι του διογκούμενου εκπαιδευτικού κινήματος, με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να υποκαθιστά ξανά τη Βουλή απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις για έξι ημέρες. Όμως οι απαγορεύσεις τους δεν πέρασαν καθώς το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα κατέβηκε μαζικά στο δρόμο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και για μια ακόμα φορά έσπασε την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση.

Η ενεργοποίηση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι σχηματίζει δικογραφίες για το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στις 28/1, για την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 30/9 αποτελεί μια νέα κλιμάκωση μετά τα εκατοντάδες πρόστιμα, τις δεκάδες διώξεις, τη βίαιη καταστολή και την αστυνομοκρατία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17/11, στην απεργία στις 26/11, στις δράσεις στις 6/12 και σε όλες τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης του δικαιώματος στην συνδικαλιστική, πολιτική και κινηματική δράση, για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στο λαό, για να προασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για να προστατεύσουμε όσους έρχονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή .

Καλούμε όλες και όλους να δώσουν το παρόν για να υπερασπίσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι απαγορεύσεις τους, οι απειλές, η καταστολή δεν μας φοβίζουν. Μας εξοργίζουν.

Στις 6 Φλεβάρη κινητοποιούμαστε μαζί με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, για να προασπίσουμε το δικαίωμα μας στη διαδήλωση και την απεργία, να απαιτήσουμε την παύση των διώξεων και την διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων.

  • Όχι στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην απαγόρευση της κυκλοφορίας & στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης.
  • Να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες.
  • Όχι την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων

Καθιστούμε περισσότερο από σαφές σε Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη ότι το ταξικό αγωνιστικό κίνημα δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να πειθαρχήσει στο νέο αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό νομοθετικό τερατούργημά τους!».

ΚΚΕ (μ-λ):

«Όχι στις διώξεις των αγωνιστών! Όχι στα πρόστιμα! Να μην περάσει η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης!

Επειδή:

  • Αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία, ο λαός να βρίσκεται καθημερινά έκθετος στην πανδημία, χωρίς πραγματικά μέτρα προφύλαξης… Με τα Νοσοκομεία και το σύστημα περίθαλψης ν’ απαξιώνονται συνεχώς… Με εργασιακούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ν’ αποτελούν πραγματικές υγειονομικές βόμβες… Και την ίδια στιγμή να ποινικοποιούνται οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις, όπως αυτές της 17ης Νοέμβρη, της απεργίας της 26ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, ως «μέσα διασποράς του ίου»!
  • Η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, είτε με πρόσχημα την πανδημία, είτε και χωρίς πρόσχημα, με τους νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις, δεν έχει σταματημό… Η αστυνομοκρατία επεκτείνεται και στα Πανεπιστήμια, στα ΜΜΜ κι όπου αλλού ζει και κινείται ο λαός… Τα «τσουχτερά» πρόστιμα πέφτουν βροχή… Η φασιστικοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής κλιμακώνεται καθημερινά…
  • Η ποινικοποίηση των διαδηλώσεων γνωρίζει συνεχώς νέα «επεισόδια». Απ’ το σχηματισμό δικογραφίας κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ – μια κίνηση που στοχεύει να «στείλει» συνολικότερα μηνύματα τρομοκράτησης – για την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 30/9 στο Υπουργείο Υγείας, που κρίνεται «παράνομη» γιατί κατέβηκε στο δρόμο, μην υπακούοντας στις εντολές της αστυνομίας. Μέχρι τις απειλές για διώξεις σε βάρος συμμετεχόντων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28/1, που «παραβίασε την απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων άνω των 100 ατόμων». Αλλά και με το νέο Σχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων που παρουσίασε ο Χρυσοχοΐδης, ως συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη.
  • Η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, του εργασιακού μεσαίωνα και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι μόνο δε σταματά, αλλά εντείνεται – και μέσα στο λεγόμενο «lockdown» – με νέους αντεργατικούς νόμους, με απολύσεις και περικοπές μεροκάματων και μισθών… Αυξάνοντας την ανασφάλεια και την ανέχεια για χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους.

Για αυτό:

Μόνο με τους αγώνες τους ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία μπορούν να βάλουν φραγμό στην επίθεση από ένα σύστημα και μια κυβέρνηση που τους θεωρούν αναλώσιμους! Ν’ αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα αλλά και την ίδια τη ζωή τους!

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 12μ στην Πλατεία της Αγοράς.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

  • Να ακυρωθούν όλες οι διώξεις και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα για κινητοποιήσεις!
  • Να μην περάσουν οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, απεργιών».

Ανυπόταχτη Κρήτη:

«Στις μέρες των κινητοποιήσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για την απεργία στις 26/11, για τις 6 Δεκέμβρη και στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε μια έξαρση της αστυνομικής καταστολής, του μπαράζ των διώξεων και των προστίμων σε βάρος όσων συμμετέχουν -ή η αστυνομία πιθανολογεί ότι θα συμμετάσχουν- σε αγωνιστικές δράσεις. Πρόσχημα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, αδιαφορεί για τα μέτρα προστασίας σε μαζικούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, ενώ στη διάρκεια της καταστολής στοιβάζει επικίνδυνα όσους διαδήλωναν και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας.

Η κυβερνητική επιδρομή εξελίσσεται με ΦΕΚ απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, επίκληση του Ποινικού Κώδικα, αποφάσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, και τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Η κρατική τρομοκρατία, οι απαγορεύσεις, η επιβολή των εξοντωτικών προστίμων παραβιάζουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και όπως μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδη, στοχεύουν να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Η εντεινόμενη αστυνομοκρατία, η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία στους ανοικτούς χώρους, που σύμφωνα με τις δηλώσεις τους δεν ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού και η αστυνομική διαχείριση της πανδημίας εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του συστήματος για επιβολή μέτρων επιτήρησης, ελέγχου, παρακολουθήσεων, περιστολής ελευθεριών. 

Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα στην κυβερνητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εγκληματικές ευθύνες της για τη δημόσια υγεία και για την αντεργατική πολιτική της που εντείνει τη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας τον λαό στην εξαθλίωση, ώστε να καταστείλει «εν τη γενέσει» τους τις λαϊκές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα. Αποκαλυπτικό είναι ότι, το νέο νομοσχέδιο της Κεραμέως που γιγαντώνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, συνοδεύεται από πειθαρχικά, διαγραφές φοιτητών και πανεπιστημιακή αστυνομία. Η νέα απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ από τις 26/1 έως το πρωί 1/2, έχει στόχο να καταστείλει τις ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και για τις λαϊκές ελευθερίες και η έμπρακτη αλληλεγγύη από την πλευρά του κινήματος σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, αλλά και για την προστασία στο καθένα και την καθεμιά που έρχεται αντιμέτωπος με τον κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή  και για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στο λαό.

Στηρίζουμε τις καμπάνιες αλληλεγγύης σε όσους διώκονται ή/και έχουν υποστεί πρόστιμα από την αστυνομία για τη συμμετοχή τους σε κινηματικές δράσεις συμμετείχαν στις δράσεις που καλούσαν οργανώσεις και φορείς του κινήματος. Καλούμε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς, συλλόγους, συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης, να στηρίξουν τη δράση της παράλληλα με τους δικούς τους αγώνες. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους να σπάσουν το κλίμα του «φόβου» της καταστολής που καλλιεργεί η κυβέρνηση. 

Δεν θα μείνουμε στο σπίτι, μόνοι φοβισμένοι και ηττημένοι, θα αγωνιστούμε και με κάθε τρόπο θα κοντράρουμε την πολιτική τους που σπέρνει θάνατο, φτώχεια και αδιέξοδα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον δρόμο του συλλογικού αργανωμένου αγώνα. 

Αγώνας για ΖΩΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ,ΥΓΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο δρόμος του αγώνα μπορεί να κερδίσει!

  • Να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους συλληφθέντες.
  • Δηλώνουμε την αντίθεσή της στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην απαγόρευση της κυκλοφορίας & στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης.
  • Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά & δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στους αγώνες».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...