Κορωνοϊός: 111 νεκροί, 596 οι διασωληνωμένοι – 2.199 τα νέα κρούσματα

Μοιραστειτε το

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λινού: Πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για άρση των μέτρων, είναι επικίνδυνο να βρεθούμε πάλι σε κατάσταση συνωστισμού που θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε στο CNN Greece η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό διότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα που θα έκαναν την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ασφαλή, «όχι τόσο ως προς τους μαθητές όσο ως προς τους εργαζόμενους και τους γονείς».

Λινού στο CNN Greece: Η εντύπωσή μου είναι πως τα τεστ δεν είναι αντιπροσωπευτικά

Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει στη βάση του ίδιου μοντέλου που επιλέχθηκε τον Σεπτέμβριο, η κυρία Λινού θέτει ως προτεραιότητα την «βεβαιότητα ότι δεν θα έχουμε συγχρωτισμό των γονέων στην αρχή και το τέλος της σχολικής ημέρας, δηλαδή στην προσέλευση και επιστροφή των παιδιών».

Όπως εκτιμά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεταβολές στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών ανά τάξη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο -βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που αποτυπώνουν σταδιακή μείωση του ρυθμού διασποράς του ιού στην κοινότητα- θα μπορούσε να υπάρξει εκτίμηση για τον χρονικό ορίζοντα της σταδιακής άρσης του lockdown η κ. Λινού απαντά:

«Αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε δεν προέρχονται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου του πληθυσμού, θα έλεγε κανείς είναι ευκαιριακά δεδομένα. Επίσης, δεν είναι γνωστό στο ευρύ επιστημονικό κοινό ο τρόπος επιλογής και ο αριθμός των τεστ κορωνοϊού που έχουν διενεργηθεί. Επομένως, τα δεδομένα που έχουμε και αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων είναι επισφαλή για να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και μάλιστα για άρση μέτρων».

«Συνεπώς κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το πότε και αυτό μας αναγκάζει να εξαρτώμαστε από τα “σκληρά” δεδομένα που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι λόγω Covid-19. Δεδομένα που έπονται της εξέλιξης της πανδημίας κατά περίπου τρεις εβδομάδες. Άρα μας αναγκάζουν τα στοιχεία να περιμένουμε», συμπληρώνει.

Τι εξετάζει το Μαξίμου

Στην κυβέρνηση συνεχίζεται η σαρωτική συλλογή όλων των δεδομένων για την πορεία της πανδημίας, ενώ γρίφος παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα μέτρα.

Κορωνοϊός: Άρση lockdown μικρού ρίσκου από τις 14 Δεκεμβρίου εξετάζει το Μαξίμου

Από την επεξεργασία τους στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, θα προκύψει και ο τελικός καμβάς για τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα.

Πρωταρχικός στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να σταματήσουν οι σειρήνες της εξόδου από το lockdown. Άλλωστε παρά την ενθαρρυντική καταγραφή της μικρής ύφεσης στους δείκτες, το στίγμα που έχει δοθεί από τον ίδιο των πρωθυπουργό δείχνει προς την κατεύθυνση για άρση των περιορισμών μικρού ρίσκου. Κυβέρνηση και ειδικοί τονίζουν την κρισιμότητα των στιγμών καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός από τις ράγες της αποκλιμάκωσης.

«Η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες εάν δεν τηρούνται τα μέτρα. Για αυτό και οι αρμόδιοι μηχανισμοί συνεχίζουν να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τη δεδομένη στιγμή όλα είναι ρευστά, εκτός από την νέα παράταση του lockdown, κατά μια εβδομάδα που συγκεντρώνει πλέον ισχυρές πιθανότητες. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός όμως δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους, με αποτέλεσμα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να απηχούν προθέσεις αλλά όχι την τελική λύση.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επιδιώκεται πρώτα να επανέλθουν σε λειτουργία τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, όχι στις 7 Δεκεμβρίου όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Προοπτική η οποία διχάζει και την επιτροπή των ειδικών, με ορισμένα μέλη της και δημόσια να κρίνουν ως καταλληλότερη την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας μετά τις γιορτές.

Σε ό,τι αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης θα διατηρηθεί στα γυμνάσια και στα λύκεια, τουλαχιστον έως το τέλος του έτους.

Κοινή προοπτική, με τα δημοτικά, ως προς τον χρόνο άρσης των περιορισμών, έχει και το λιανεμπόριο. Για τα καταστήματα του κλάδου πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσουν μετά τις 14 του μήνα και κάτω από αυστηρό καθεστώς. Δεν αποκλείεται, παρά την καταρχήν βούληση, να υπάρξουν τροποποιήσεις στο μοντέλο λειτουργίας του συγκεκριμένου τομέα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιφέρειας.

Εκτός σχεδιασμών για αυτήν τη φάση βρίσκεται η εστίαση που από το πρώτο κύμα της πανδημίας, χαρακτηρίζεται ως εστία υπερμετάδοσης του Covid-19.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...