Κορωνοϊός – Τρομάζει η στατιστική των… ΜΕΘ: Κάθε μέρα διασωληνώνονται 30 – Κάθε ώρα πεθαίνουν 3

Μοιραστειτε το

Υπό συνθήκες… πολέμου μοιάζουν να λειτουργούν πλέον τα νοσοκομεία αναφοράς για την πανδημία, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα είναι πέρα για πέρα απογοητευτικά.

Το «μαύρο» ρεκόρ των νέων θανάτων, χθες, δυσκολεύονται να το αποδεχτούν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι για το μέλλον του δεύτερου επιδημικού κύματος: οι 71 νεκροί μέσα σε 24 μόλις ώρες –ήτοι ένας νεκρός συμπολίτης μας κάθε 20 λεπτά– ήταν η είδηση που «κουκούλωσε» οποιαδήποτε άλλη αλλά και το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα χάρη στο νέο εμβόλιο που είναι σχεδόν έτοιμο προς διανομή.

Στο μέτωπο των Εντατικών, τα χαμόγελα δεν περισσεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διασωληνώσεις αυξάνονται περίπου κατά 30 κάθε ημέρα, ενώ ανάμεσα στους συνολικά 392 διασωληνωμένους στη χώρα, βρίσκονται και εννέα νέοι άνθρωποι από 18 έως 39 ετών.

Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 3.000 άτομα λόγω κορωνοϊού.

Μεταξύ των θυμάτων της Κυριακής, ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός 42χρονου πνευμονολόγου, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικό» αλλά και του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη.

Σκέψεις για παράταση αλλά και πιο σκληρό lockdown

Τα απογοητευτικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, αποτυπώνουν τη σκληρή εικόνα της επιδημίας στη χώρα

Η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος στη βόρεια Ελλάδα -όπου την περασμένη Παρασκευή η πληρότητα των Εντατικών με ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έφθασε το 93%– και η «ισορροπία του τρόμου» που επικρατεί στην Αττική, με το επιδημικό κύμα να ασκεί μεγάλη πίεση στο λεκανοπέδιο, αποτελούν δύο κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχιση της πορείας της χώρας, στους οποίους επικεντρώνονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.

Ο χρονικός ορίζοντας της 30ής Νοεμβρίου που είχε τεθεί ως χρόνος άρσης του δεύτερου lockdown, δεν είναι πια άμεσα ορατός -η άρση του απαγορευτικού απομακρύνεται κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου.

Η ραγδαία εξέλιξη της επιδημίας και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας δεν αφήνουν ιδιαίτερο περιθώριο στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να αποτιμήσουν το σαφώς ηπιότερο, σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, απαγορευτικό, που εφαρμόστηκε πριν από οκτώ ημέρες, αλλά οδηγούν σε ενισχυμένο lockdown.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Η εφαρμογή καθολικού και πλήρους απαγορευτικού (lockdown), ανάλογου με εκείνου που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από εννέα μήνες, παραμένει ανοιχτή για την κυβέρνηση, ενώ έντονα ακούγεται τον τελευταίο καιρό και το lockdown…σε επεισόδια και με συγκεκριμένο διάστημα ισχύος 15 ημερών ώστε να προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...