Κορωνοϊός: Το ρεβεγιόν θα κρίνει τα επόμενα μέτρα – Οι συστάσεις και οι προειδοποιήσεις

Μοιραστειτε το

Γιατί μπορεί το lockdown να παραμένει σε ισχύ επισήμως έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά το ενδεχόμενο άρσης του -έστω και σταδιακής- θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εκείνες τις ημέρες.

Ακόμη και νωρίτερα όμως, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Τρίτη, το πώς θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά θα κριθεί από τις συμπεριφορές κατά τα Χριστούγεννα.

Στην ερώτηση για το αν θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε μονολεκτικά, με ένα εμφατικό: «Ναι».

Οι οδηγίες για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τα Χριστούγεννα θα εορταστούν φέτος με εκτεταμένους ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων (μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι και χωρίς κάλαντα. «Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι κατά την περίοδο αυτή «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας».

Προσοχή στην τήρηση των μέτρων επέστησε και ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Όπως είπε, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υποχωρεί η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, αλλά το «σκληρό δεδομένο» της δραματικής επιδείνωσης της επιδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα και της αργής και δύσκολης στη συνέχεια αποκλιμάκωσης, δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως είχαμε συνηθίσει.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ’ ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», είπε ο καθηγητής.

Όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε, συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Ακόμη, να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπογράμμισε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων στις όποιες συναντήσεις, διατήρηση των κανόνων υγιεινής και πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Τι ισχύει για τις γιορτινές ημέρες

  • Δεν θα γίνουν ρεβεγιόν, ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  • Μόνη «εξαίρεση», σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας είναι ότι την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα υπάρχει ως προς το εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», κατέστησε σαφές ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  • Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν και να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.
  • Αναφορικά με τις μετακινήσεις μόνο για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι πολίτες μπορούν να κινηθούν με τον κωδικό 6 στο 13033 προκειμένου να μεταβούν στο σπίτι για το γιορτινό τραπέζι ή το ρεβεγιόν.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από τη Βρετανία θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...