Κορωνοϊός: Τα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη ξεπέρασαν τα 10 εκατ.

Μοιραστειτε το

Ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 στην ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε τα 10 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς χώρες σε όλη την περιοχή σκοπεύουν να αυξήσουν τις προμήθειες εμβολίων από περισσότερους από έναν προμηθευτές για να επιταχύνουν τα προγράμματα ανοσοποίησης.

Χώρες στην ανατολική Ευρώπη έχουν ανακοινώσει πάνω από 10,02 εκατ. κρούσματα και 214.691 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ωστόσο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων στην περιοχή έχει μειωθεί κατά περίπου 31% τις τελευταίες 30 ημέρες συγκριτικά με τις 30 προηγούμενες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Ρωσία έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τα 4 εκατ. τη Δευτέρα. Η χώρα έχει επίσης ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους στην ανατολική Ευρώπη, περίπου 79.194, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Στην ανατολική Ευρώπη, επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας έχουν χορηγήσει περίπου 4,5 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αντίστοιχα υπουργεία Υγείας.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μέχρι στιγμής. Βάσει του ότι κάθε άνθρωπος χρειάζεται δύο δόσεις, αυτός ο αριθμός είναι αρκετός για να έχει εμβολιαστεί περίπου το 0,3% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Σε μια πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 750.000 ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη, η καθυστέρηση στη διανομή που έχει ανακοινωθεί από τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων AstraZeneca και Pfizer έχει θέσει σε κίνδυνο τον θερινό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη των προμηθειών σε εμβόλια, πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Η Ουγγαρία θα αρχίσει σύντομα να εμβολιάζει ανθρώπους χωρίς χρόνια νοσήματα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που χρησιμοποιεί αυτό το εμβόλιο, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα θα περιμένει για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Ουκρανία, που έχει καταγράψει πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και 24.058 θανάτους, έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει κάποια εμβόλια από την Κίνα και αναμένει να λάβει τουλάιστον 8 εκατ. δόσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX για τις φτωχότερες χώρες.

Η χώρα έχει επίσης εξασφαλίσει 12 εκατ. εμβόλια κατά της COVID από το Serum Institute της Ινδίας που ανέπτυξαν οι AstraZeneca Novavax.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...