Κορωνοϊός: «Σφραγίζονται» νέες περιοχές υπό την ασφυκτική πίεση του τρίτου κύματος

Μοιραστειτε το

Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών της Covid-19 στις ΜΕΘ παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 2021 τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1.526, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε 109 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ-COVID.

«Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», τόνισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος. Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά

Άκρως ανησυχητική είναι η αύξηση 10% των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι η «βρετανική» μετάλλαξη του ιού είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες όπως καταγράφουν οι τελευταίες μελέτες.

Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου η αύξηση αυτή «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.

Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αχαΐα και Εύβοια δεδομένα οδήγησαν στην απόφαση επιβολής ολικού lockdown, που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας καθώς και εκείνη της Εύβοιας με εξαίρεση το νησί της Σκύρου εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο Λασίθι Κρήτης, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.

Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, εντοπίζονται πλέον 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206. Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 501, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου είναι τα εξής:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.
  • Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.
  • Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και τα φαρμακεία.
  • Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.
  • Παραμένει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και η εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές.
  • Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...