Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα σε Εύβοια και ακόμη δύο περιφέρειες

Μοιραστειτε το

Στην ημέρα των αποφάσεων και των ανακοινώσεων, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες να είναι η Παρασκευή, αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν στο καθεστώς των αυστηρότερων περιορισμών, θα περνούν ολόκληρη η Αχαΐα, ενώ από την Πέμπτη ο συναγερμός εντείνεται και για την Εύβοια.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι στις εσωτερικές συσκέψεις που διενεργούνται και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται με τους ειδικούς για την Εύβοια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθεί ο έλεγχος στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού στο νομό, ειδικά μετά τα «τσιμπημένα» αποτελέσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

«Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες», όπως ανέφερε προς το CNN Greece κυβερνητική πηγή, «για να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο των μέτρων που ισχύουν στις “κόκκινες” περιοχές».

Ο συναγερμός για την Αχαΐα

Από την άλλη η κυβέρνηση περιμένει και την εισήγηση των ειδικών για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας εμπνέει αρκετή ανησυχία.

Αυτή τροφοδοτείται, όπως εξηγείται από καλά ενημερωμένες πηγές, από τον εντοπισμό της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, τόσο στην κοινότητα, όσο και ενδονοσοκομειακά.

Στην ίδια τροχιά, βρίσκεται και το Ρέθυμνο, με τις 32 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο του συναγερμού συνολικά για την Περιφέρεια της Κρήτης.

Η «μάχη» των εμβολιασμών

Ταυτόχρονα με τα επιπλέον μέτρα ανάσχεσης της διασποράς των μολύνσεων, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση στις ράγες της επιχείρησης «Ελευθερία».

Η επιτυχής έκβαση των σταδίων που ανοίγουν και ήδη τρέχουν, όπως υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι κομβική για την απόσβεση των πιέσεων που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν με νόημα το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών έως το Πάσχα άνω των 60 ετών, και την καθοριστική συμβολή του, στην επίτευξη του προαναφερθέντα στόχου.

Άλλωστε, πρόκειται για τις πλέον ευαίσθητες-ομάδες του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτές που γεμίζουν τα νοσοκομεία, δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών καταλήγει.

Συγκεκριμένα εννιά στους 10 θανάτους από Covid 19 είναι στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω, και σχεδόν οκτώ στους 10 ασθενείς απο Covid που εισάγονται σε Μ.Ε.Θ. είναι 60 ετών και άνω.

Γι’αυτό και όπως επισημαίνεται είναι σημαντικό να επιτευχθεί η ανοσοπροστασία – μέσω του εμβολιασμού – σ’ αυτόν τον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι κάτω των 60 ετων θα μπουν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών από τον ερχόμενο Μάιο. H προτεραιοποίηση όπως υπενθυμίζεται είναι μια καθαρά επιστημονική συζήτηση.

Ωστόσο όπως υπενθυμίζεται έχει γίνει πολύ αναλυτική αξιολόγηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφορικά με τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην Covid 19.

Βάσει των προαναφερθέντων, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει το ηλικιακό κριτήριο σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα, άρα όπως συμπεραίνεται οι πιο μεγάλοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν περισσότερο.

Ώρα εμβολιασμών για τους 75άρηδες

Εντός της ημέρας πάντως ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79. Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 60- 64.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου και έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες SMS σε πολίτες με προτεινόμενες ημερομηνίες.

Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού.

Μέσα στο Φεβρουάριο ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Αναμένεται να καλυφθούν οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 εντός του Μαρτίου και συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...