Κορωνοϊός: Συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης και κατάθλιψης ακόμη και τρεις μήνες μετά το εξιτήριο | newsbreak

Μοιραστειτε το

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης για δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βρετανικής μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξετάστηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του νέου κορονοϊού σε 58 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με τη νόσο. Στο δείγμα αυτό των ασθενών, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι μερικοί εξ αυτών έχουν ανωμαλίες σε πολλά όργανα μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό και ότι η επίμονη φλεγμονή προκάλεσε σε μερικούς προβλήματα ακόμη και για μήνες.

«Mακρά Covid»

Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξεταστεί και από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με τον Covid-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο» δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα. Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με τον Covid-19 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση. Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%. «Οι ανωμαλίες που εντοπίστηκαν… συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής» δήλωσε η Ράμαν, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα