Κορωνοϊός: Στοίχημα η επιδημιολογική επιτήρηση ενόψει 7ης Ιανουαρίου

Μοιραστειτε το

Η μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που αποτυπώνεται στις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα δημιουργεί «παράθυρο» αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην χώρα. Παράλληλα διατυπώνονται ανησυχίες για την ακρίβεια της επιδημιολογικής παρατήρησης καθώς ο αριθμός των τεστ κορωνοϊού είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Χαρακτηριστικά από το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 1.080 νέες μολύνσεις της Covid-19 σε σύνολο 9.993 μοριακών (PCR) τεστ.

Η περίοδος των γιορτών μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί λόγω του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων μέσω του click away, την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση καθώς το καθολικό lockdown στην επικράτεια βρίσκεται στην όγδοη εβδομάδα με σαφή σημάδια κούρασης από πλευράς πολιτών, ενώ σύντομα θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το τι είδους μέτρα θα ισχύουν μετά την 7η Ιανουαρίου (έως αυτήν την ημερομηνία έχει παραταθεί το lockdown μέχρι στιγμής) και ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων και την Πρωτοχρονιά απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι δεν θα χαλαρώσουν αλλά ούτε και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την προηγούμενη Τρίτη ήταν κατηγορηματικός. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα την Πρωτοχρονιά εφόσον δεν τηρηθούν τα ήδη ισχύοντα τα Χριστούγεννα ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος λέγοντας «ναι».

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τον μειωμένο αριθμό μοριακών τεστ που διενεργούνται στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε:

«Οι πηγές από τις οποίες γίνονται τεστ είναι συγκεκριμένες: Είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά είναι οι κινητές κλινικές και τα εργαστήρια στα οποία γίνονται τεστ. Μέσα στα Χριστούγεννα όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο κάποιος να πάει να κάνει τεστ σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο ρυθμός πραγματοποίησης τεστ θα επιστρέψει στο προσεχές διάστημα στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών:

«Συνεχίζουν τα τεστ και στα νοσοκομεία μας και στις κινητές μονάδες και μετά τα Χριστούγεννα στις μέρες που διανύουμε τώρα, θα αυξηθούν ξανά στο μέσο όρο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή στις 30.000 τεστ ημερησίως».

«Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πραγματική εικόνα των κρουσμάτων»

Ο περιορισμένος αριθμός των τεστ σε συνδυασμό με την «χαλάρωση» λόγω της εορταστικής περιόδου, προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας στο CNN Greece η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού και σχολιάζοντας την αισθητή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, σημειώνει:

«Δεν έχουμε πραγματική εικόνα για τα κρούσματα γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που γίνονται. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι πραγματικά τα κρούσματα. Ότι είναι πολύ περισσότερα. Οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς. Περιμένουμε και βλέπουμε. Θεωρώ ότι από την ερχόμενη Τετάρτη – Πέμπτη θα έχουμε μια πραγματική εικόνα».

Το ενδεχόμενο άλλωστε αύξησης των κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου είναι σημαντικό. «Μπορεί να έχουμε και έξαρση. Είναι λογικό, παντού στον κόσμο θα υπάρξει μια αύξηση. Σημασία έχει να είναι μικρή».

Τι θα κρίνει την επιστροφή στα θρανία

Μεγάλη προτεραιότητα για κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει γίνει η ημερομηνία επιστροφής στα θρανία. Η κρίσιμη απόφαση όπως φαίνεται θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

Εν αναμονή αυτών των αποφάσεων, οι αρμόδιοι εστιάζουν στο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το άνοιγμα των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Έως τώρα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι αυτές της 7ης και 8ης Ιανουαρίου -μέρα που έχει χαρακτηρίσει πιθανή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έχει γνωστοποιήσει επίσης ότι η επαναλειτουργία των σχολικών βαθμίδων δεν θα γίνει σε «δόσεις», δηλαδή πρώτα νηπιαγωγεία, δημοτικά και μετά γυμνάσια και λύκεια, αλλά ταυτόχρονα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Open, είχε αναφέρει πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Λινού μιλώντας στο CNN Greece, τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας με φυσική παρουσία, αλλά με προϋποθέσεις:

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά με περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Δεν είμαι σίγουρη αν το σύστημα είναι έτοιμο να ανοίξει το σχολείο με ασφάλεια. Να υπάρξει καταγραφή των καθηγητών που έχουν προβλήματα υγείας και είναι σε επικίνδυνη φάση. Αυτοί να μην χρειάζεται να πάνε στο σχολείο. Να συνεχίσουν την εργασία εξ αποστάσεως. Να υπάρξει ίσως κυκλική προσέλευση από πλευρά των παιδιών ώστε οι γονείς να μην συνωστίζονται έξω από τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις. Εκεί που τα σχολεία είναι μικρά, σε απομονωμένες περιοχές, όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε ακόμη και με τα πόδια στο σχολείο, εκεί θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλά εκεί που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην ίδια περιοχή, εκεί θα έπρεπε να υπάρξει μια μέθοδος ώστε να μην χρειάζονται να πάνε την ίδια ώρα στο σχολείο όλα τα παιδιά».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...