Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται η αύξηση των κρουσμάτων- Στόχος η αναχαίτισή της

Μοιραστειτε το

Η αυξητική τάση των ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού διατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, παρόλο που παραδοσιακά το διήμερο παρουσιάζεται μειωμένη καταγραφή κρουσμάτων. Έτσι το Σαββατοκύριακο τα κρούσματα έφτασαν τα 1.725, 935 εντοπίστηκαν το Σάββατο και 790 την Κυριακή.

Παράλληλα, από το πρωί του Σαββάτου τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι  απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σχολιάζοντας τα μέτρα, ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε ότι στόχος είναι να αναχαιτίσουν την ορμή της πανδημίας, να «σταματήσουν την αύξηση, και ελπίζουμε να τη μειώσουν κιόλας».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την αναπνοή αφορά τον καθένα μας, επομένως είναι σημαντικό να συμμορφωθούμε όλοι με τα μέτρα, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθεί έπειτα από 10-15 μέρες.

 «Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα», εκτίμησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ενώ τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα.

Στο πόσο γρήγορα μπορεί να πιεστεί το σύστημα υγείας της Ελλάδος αναφέρθηκε επίσης σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν πρέπει να εφησυχάζεται κανείς καθώς, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελβετίας και τις διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, καταλήγει ότι μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μόλις ένα μήνα από την κατά 15% κάλυψη των διαθέσιμων ΜΕΘ στο 85%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν δέκα ακόμα θάνατοι. 

Ανησυχία για την επιδημιολογική κατάσταση στις Σέρρες

Το Σαββατοκύριακο στις Σέρρες εντοπίστηκαν συνολικά 103 θετικά κρούσματα, διατηρώντας έτσι τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις Σέρρες με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. 

«Είμαστε εδώ όχι για να επιβάλλουμε lockdown αλλά για να δούμε πώς θα δουλέψουν τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα ενώ συσχέτισε την εξάπλωση της πανδημίας με την διασκέδαση. Απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και τους χώρους αναψυχής, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «παραμένουμε στα μέτρα που ξέρετε». 

Αργότερα ο Δήμος Σερρών ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Να σημειωθεί επίσης ότι σε γηροκομείο στις Σέρρες εντοπίστηκαν 13 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα. 

naftemporiki.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...