Κορωνοϊός: Σε σχεδόν 70 φτωχές χώρες θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο ένας στους δέκα

Μοιραστειτε το

Οι πλούσιες χώρες έχουν εξασφαλίσει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τους πληθυσμούς ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, πιθανώς στερώντας τη δυνατότητα εμβολιασμού από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες.

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer και BioNTech αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπει ένα τέλος στην πανδημία ιό που σκότωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί, όπως οι Frontline AIDS, Global Justice Now και Oxfam, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τη φαρμακευτική βιομηχανία να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια μοιράζονται σε όλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις επανειλημμένα το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού να αποτελεί «δημόσιο αγαθό». Ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων γνωστό ως COVAX, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων και έχουν προσχωρήσει 189 χώρες. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγγραφεί, έχοντας εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες.

Το COVAX ελπίζει να προσφέρει περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, αλλά αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% των πληθυσμών των χωρών που αποτελούν μέρος του μηχανισμού.

«Σχεδόν 70 φτωχές χώρες θα μπορούν να εμβολιάσουν μόνο ένα στα δέκα άτομα τον επόμενο χρόνο, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, βάσει πρόσφατων υπολογισμών.

«Τα ενημερωμένα δεδομένα δείχνουν ότι πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αγοράσει το 53% όλων των πιο υποσχόμενων εμβολίων μέχρι στιγμής», ανέφερε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίου αναλογικά με τον πληθυσμό του και συγκεκριμένα θα προμηθευτεί πενταπλάσιες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19.

Η οργάνωση προέτρεψε την υποστήριξη μιας πρότασης που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και την Ινδία προς το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες COVID-19.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...