Κορωνοϊός: Πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα φέτος; Τι εξετάζεται για εξορμήσεις και ψώνια

Μοιραστειτε το

Παρά την επιπέδωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, το ενδεχόμενο άρσης του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου φαίνεται να μην βρίσκεται στο «τραπέζι» ειδικών και κυβέρνησης.

Το «φρένο» στις συζητήσεις για άρση μπαίνει, ειδικότερα, καθώς οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των θανάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως το τελευταίο τριήμερο ανέρχονται σε 295.

Την ίδια ώρα, η διασπορά στην κοινότητα παραμένει μεγάλη, όπως άλλωστε τόνισε και η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας 4.443 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν σε κλίνες Covid, εκ των οποίων 580 σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 568 διασωληνωμένοι.

Σταδιακή άρση των απαγορεύσεων πριν τα Χριστούγεννα

Εφόσον υπάρξουν δείγματα ανάσχεσης του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σταδιακή άρση των απαγορεύσεων πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναλυτικά τα στάδια:

  • Η επανεκκίνηση των σχολείων (σ.σ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια).
  • Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
  • Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική).

Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Η αρχή θα γίνει από τα σχολεία, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Mega, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να γίνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει το άνοιγμα των εστιατορίων στις 21 Δεκεμβρίου.

«Όχι» σε χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις

Ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση αυτών των περιοριστικών μέτρων, δεν φαίνεται να προβλέπεται άρση απαγόρευσης για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, κάτι που φαίνεται να απασχολεί τις τελευταίες μέρες τόσο την κυβέρνηση και τους ειδικούς, όσο και τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS.

Έτσι, για όλο διάστημα των εορτών:

  • Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Όσον αφορά στα SMS, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πώς θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Επίσης δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή, όπως εξήγησε, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...