Κορωνοϊός: Πώς θα είναι το ρεβεγιόν του lockdown – Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις

Μοιραστειτε το

«Καμπανάκι» έχουν χτυπήσει κυβέρνηση και ειδικοί κατά της συνάθροισης περισσότερων από εννέα ατόμων στα εορταστικά τραπέζια, καθώς μπορεί να υπάρχει μια αποκλιμάκωση στους επιδημικούς δείκτες της εξάπλωσης του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο εύκολα μπορεί να σημειωθεί μια νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Την απόλυτη προσοχή των πολιτών με φόντο τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέστησε τη Δευτέρα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για την εξάπλωξση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Και πιο συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές».

Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια, αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.

«Μόλις 8 λεπτά αρκούν για διασπορά σε σπίτι με 20 καλεσμένους»

Επιπρόσθετα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της, τόνισε πως «αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».

«Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, γιατί οι ισορροπίες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί ως προς τη “φούσκα” μας, δηλαδή το στενό συνηθισμένο κύκλο των ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή . Αρκούν μόλις οκτώ λεπτά σε χώρο επιφάνειας 150 τ.μ., 20 άτομα που δεν φορούν μάσκα να διασπείρουν τον κορωνοϊό», σημείωσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, για να μη φτάσουμε στο σημείο να υπονομεύσουμε τη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», υπογράμμισε εξάλλου η κυρία Παπαευαγγέλου.

Οι συστάσεις

Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσέξουμε τις συναθροίσεις και συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά εν όψει εορτών, υπογράμμισε και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Περιέγραψε μια σειρά από σημαντικές συμβουλές ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περιπτώσεις τέτοιων συναθροίσεων.

«Αν έχουμε συμπτώματα, να μην έρθουμε σε καμία επαφή. Να φοράμε πάντοτε μάσκα, ειδικά όταν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να έχουμε καλό εξαερισμό των χώρων και να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά. Πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Επανέλαβε, όπως νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, την ανάγκη να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», ήτοι να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Φρένο στα σενάρια που ήθελαν διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας για τα ρεβεγιόν έβαλε, εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 22:00 – 05:00.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό».

Μάλιστα, επανέλαβε κατηγορηματικά το όριο συγκεντρώσεων στα σπίτια έως 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...