Κορωνοϊός: Πότε επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου κατόπιν συμφωνίας του εκμισθωτή με τον μισθωτή

Μοιραστειτε το

Επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του κλάδου της εστίασης, αλλά και συγκεκριμένες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνουν τη μείωση τουλάχιστον 30% του ενοικίου για τον μήνα Οκτώβριο.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζονται οι 83 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) για τους οποίους επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου κατόπιν συμφωνίας του εκμισθωτή με τον μισθωτή για τον τρέχοντα μήνα με παράλληλη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια.

Το προαιρετικό «κούρεμα» τουλάχιστον κατά 30% για τον Οκτώβριο, ισχύει για:

  • Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις 83 κλάδων που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία και καθορίστηκαν από την υπουργική απόφαση.
  • Μισθώσεις κύριας κατοικίας, όταν ενοικιαστής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις συγκεκριμένες πληττόμενες επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του.
  • Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.
  • Μισθώσεις κατοικίας σε ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

Οι προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% είναι:

  • Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.
  • Το συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο να καταβάλλεται στην ώρα του.

Ο ιδιοκτήτης που συμφωνεί με τον ενοικιαστή στη μείωση του ενοικίου έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, η οποία συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, σε κατάστημα εστίασης με μηνιαίο μίσθωμα 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτες και ενοικιαστής συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου 30%. Ετσι για τον μήνα Οκτώβριο το μίσθωμα διαμορφώνεται στα 700 ευρώ. Για να ισχύσει η μείωση θα πρέπει ο μισθωτής να καταβάλει το νέο μειωμένο μίσθωμα των 700 ευρώ στον εκμισθωτή. Αν δεν το καταβάλει είναι απαιτητό το αρχικό μίσθωμα των 1.000 ευρώ και η συμφωνία μείωσης του ενοικίου δεν ισχύει. Η απώλεια εισοδήματος για τον εκμισθωτή είναι 300 ευρώ, αλλά το κράτος του καλύπτει μέρος της ζημιάς μέσω έκπτωσης φόρου που ανέρχεται στο 12% του αρχικού μισθώματος των 1.000 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ.

Η προαιρετική μείωση του ενοικίου ισχύει έως και τον Δεκέμβριο, αλλά κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι ΚΑΔ τους οποίους αφορά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...