Κορωνοϊός: «Παράθυρο» παράτασης για τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Μοιραστειτε το

Το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, άφησε ανοιχτό απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου..

«Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» σημείωσε και παρατήρησε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.

«Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την πρώτη έως τη δεύτερη δόση» ανέφερε και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορωνοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό. Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα μας. Τα στοιχεία που σφραγίζουν την επιτυχία των εμβολίων είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου» σημείωσε, τονίζοντας το πλεονέκτημα ότι είναι εύχρηστο και μονοδοσικό.

Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί και έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ εμβολιασμών με 34.000 δόσεις.

Συνολικά από την έναρξη της εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 915.000 εμβολιασμοί και εντός της εβδομάδας η χώρα θα «αγγίξει» το 1 εκατομμύριο εμβολιασμών, όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...