Κορωνοϊός: Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την έκθεση του ΠΟΥ – Ζητά τα αρχικά στοιχεία από την Κίνα

Μοιραστειτε το

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα την Κίνα να καταστήσει διαθέσιμα στοιχεία για τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος της COVID-19, λέγοντας ότι έχει “βαθιές ανησυχίες” για τον τρόπο που τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19 γνωστοποιήθηκαν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε σε μια δήλωση πως επιβάλλεται η έκθεση να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από “αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση”, απηχώντας σχόλια μελών της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον διεθνή οργανισμό για το θέμα αυτό.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως όλες οι υποθέσεις είναι ακόμη ανοικτές για την προέλευση της COVID-19, μετά τη δήλωση της Ουάσινγκτον ότι θέλει να επανεξετάσει τα στοιχεία από την υπό την ηγεσία του ΠΟΥγείας αποστολή στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Η αποστολή, που πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Κίνα ερευνώντας την προέλευση του ξεσπάσματος της COVID-19, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα πως δεν θα διερευνήσει περαιτέρω το ερώτημα αν ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, υπόθεση που θεωρεί εξαιρετικά απίθανη.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε διατυπώσει την υποψία ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα, κάτι που αρνείται σθεναρά το Πεκίνο.

Ο Σάλιβαν σημείωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστρεψε γρήγορα την απόφαση για αποδέσμευση από τον ΠΟΥγείας, αλλά είπε πως επιβάλλεται να προστατευθεί η αξιοπιστία του οργανισμού.

“Η επιστροφή στον ΠΟΥ σημαίνει επίσης να κρατηθεί στα υψηλότερα επίπεδα”, είπε ο Σάλιβαν. “Έχουμε βαθιές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο τα πρώιμα ευρήματα της έρευνας για την COVID-19 γνωστοποιήθηκαν και ερωτήματα για τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά”.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους ερευνητές του ΠΟΥ, ανέφερε χθες πως η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα, προσωποποιημένα δεδομένα για τις πρώιμες μολύνσεις στη χώρα από COVID-19 που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί πώς και πότε ο ιός άρχισε πρώτα να εξαπλώνεται στην Κίνα.

“Επιβάλλεται η έρευνα αυτή να είναι ανεξάρτητη, με τα ευρήματα των ειδικών [να είναι] ελεύθερα από παρέμβαση ή αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση”, είπε ο Σάλιβαν.

“Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτήν την πανδημία και να ετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος”.

Για να πάμε μπροστά, όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, πρέπει να συμμετάσχουν σε μια διαφανή και στιβαρή διαδικασία για την πρόληψη και απόκριση σε καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...