Κορωνοϊός: Νέο σοκ με 71 νεκρούς σε μία ημέρα – 392 οι διασωληνωμένοι, 1.698 νέα κρούσματα

Μοιραστειτε το

Εξαιρετικά ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προς επέκταση του lockdown

Κι ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, οι φωνές που μιλούν για επέκταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, πυκνώνουν.

Το Σάββατο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό. «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Κυριακή και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown ακόμη και μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται υπό σφοδρή πίεση και πρόσθεσε ότι «οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα».

«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Σκάι.

Μόνο τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον 40 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα το κρίσιμο 10ήμερο που ακολουθεί, απευθύνουν οι επιστήμονες. Αιτία η μεγάλη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων το τελευταίο 24ωρο. Η εικόνα των νοσηλειών που καταγράφεται αυτές τις ημέρες είναι η συνέπεια της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη

Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

Η πρώτη θετική ένδειξη, αφορά στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...