Κορωνοϊός: Μειωμένα τα τεστ, σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ- Τι εξετάζεται για τα sms τις ημέρες των γιορτών

Μοιραστειτε το

Έχοντας γίνει πια ξεκάθαρο ότι το lockdown αποδίδει αργά, η κυβέρνηση ανανέωσε την ισχύ αρκετών περιορισμών για την εορταστική περίδο και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ενώ για το τέλος της εβδομάδας έχουν μετατοπιστεί οι οριστικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 παραμένουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, όπως τα επαγγελματικά πρωταθλήματα π.χ. Super League, Basket League), τα χιονοδρομικά κέντρα. Ταυτόχρονα παρατείνεται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

«Με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε πως στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, πρώτον γιατί το ωράριο μπορεί να είναι διευρυμένο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κι έπειτα γιατί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε, ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για άνοιγμα «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά».

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε. 

 «Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε.

Γιορτές σε κλειστό κύκλο-Ειδική πρόβλψη για τις μετακινήσεις τις ημέρες των γιορτών

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία πτώσης των κρουσμάτων, δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας». 

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε οτι πρέπει να δουμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας για να χαλαρώσουν τα μέτρα. «Επ’ ουδενί δεν πρέπει να ζήσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας» τόνισε ενώ απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να περάσουν τα χριστούγεννα με την οικογένειά τους. «Το πολύ εννιά άτομα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Πέτσας ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κάλεσε τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα υπάρχει μια ευελιξία στην περίοδο των γιορτών για την επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα εξεταστεί ξεχωριστά το θέμα των μετακινήσεων για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.  

Μειωμένα τεστ, σταθερές ανησυχίες 

Την εκτίμηση πως «η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και το κουρασμένο σύστημα Υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή από ένα πλήρης πίεσης επιδημικό κύμα, δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν και εφόσον ξαναπεράσουμε σε μία εκρηκτική φάση» εξέφρασε χθες ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και παρά την μείωση των κρουσμάτων, διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας με 600 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Παράλληλα ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παραμένει υψηλός, με 89 απώλειες να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Ένας παράγοντας που ενδεχομένως εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τα μειωμένα κρούσματα δεν οδηγούν σε αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, πέρα από το γεγονός ότι απαιτείεται ένα χρονικό διάστημα 10-15 ημερών,  αποτελεί η μείωση στα τεστ που διενεργούνται. Τα διενεργούμενα τεστ έχουν μειωθεί από τις περίπου 30.000 τεστ στα μέσα Νοεμβρίου στο επίπεδο των 10.000-11. 000 τις τελευταίες μέρες. 

naftemporiki.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...