Κορωνοϊός: Μάσκα παντού και «νυχτερινή καραντίνα» για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Μοιραστειτε το

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται ιδίως οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλησιάζουν επικίνδυνα, και μετά τη σημερινή επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας δεν αποκλείεται να βρεθούν, στην «κόκκινη ζώνη» όσον αφορά στο ιικό τους φορτίο.

Έτσι, μετά την Κοζάνη, όπου βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τοπικού lockdown, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Εύβοια και τις Σέρρες, όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες εστίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Ανήσυχος για τον κίνδυνο η κατάσταση να «ξεφύγει» εμφανίστηκε σήμερα ο καθηγητής Γενετικής κ. Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποίησε για αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νεκρών.

Τη λήψη επιπλέον μέτρων προανήγγειλε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

«Σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν -και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη»: δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Στο στόχαστρο οι νέοι

Κοινός παρανομαστής στις «επικίνδυνες» περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο.

Όπως είπε και τα άτομα ηλικίας 40 με 64 ετών, παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά.

Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι.

Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο από τις ανακοινώσεις της Τρίτης ήταν το γεγονός ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία έχει ανέλθει στους 780. Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ υψηλό σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο «βαρύ» μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα. Κατά τις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Αντίθετα, τόσο τα παιδιά ως 18 ετών, όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65, τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Νέο ρεκόρ

Αναλυτικότερα σήμερα, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Τα 3.613 (13,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πλέον 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Εξ αυτών, 27 (31,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 667 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 615 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 88 συνδέονται με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή μσυρροή

– 39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...