Κορωνοϊός: Κόστος 4,7 δισ. ευρώ από το lockdown για ΑΕΠ και Προϋπολογισμό

Μοιραστειτε το

Με την αγορά κλειστή στην Αττική, το συνολικό κόστος για την οικονομία ανεβαίνει στα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ την ίδια ώρα ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για τον Φεβρουάριο υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η βεντάλια των ενισχύσεων ανοίγει συνεχώς για να καλύψει τις απώλειες τζίρου και εισοδημάτων, αλλά «οι πόροι είναι πεπερασμένοι» όπως διαμηνύουν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στον Προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 και με τους υπολογισμούς πριν από το σκληρό λοκντάουν της Αττικής θα φθάναμε στον Μάρτιο έχοντας αναλώσει τα 5,9 δισ. ευρώ πρώτο τρίμηνο του έτους. Ποσό που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Ο λογαριασμός των μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων, ιδιοκτητών ακινήτων δεν δρομολογούνται. Ωστόσο, τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας θα παραταθούν πέρα από το αρχικό σενάριο και δεν αποκλείεται να φθάσουν μέχρι και τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιδότηση μισθών – εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα επιδόματα ανεργίας, το κούρεμα έως 100% των ενοικίων, οι αφορολόγητες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα μέτρα που θα κρατήσουν περισσότερο.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία πλέον θα είναι ισχυρότερες. Εξηγούν ωστόσο πως το καθοριστικό στοιχείο για τις αντοχές και της οικονομίας και των ταμείων είναι αν θα λειτουργήσει ο Μάρτιος με συνθήκες σχετικής «κανονικότητας».

Δηλαδή αν θα πετύχει η μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα στον μήνα, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει σε έναν βαθμό και σταδιακά η αγορά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...