Κορωνοϊός – Κούβα: Με αρνητικό τεστ η είσοδος στη χώρα λόγω απότομης αύξησης κρουσμάτων

Μοιραστειτε το

Αντιμέτωπη με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, αφότου άνοιξε πλήρως τα σύνορά της, τον περασμένο μήνα, η Κούβα θα απαιτεί από τις αρχές του νέου έτους όλοι οι ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό, προτού αναχωρήσουν για την Αβάνα, ενώ επιπροσθέτως θα ελέγχονται και κατά την άφιξή τους.

Η Κούβα επαινέθηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία, καθώς απομόνωνε τα επιβεβαιωμένα και τα ύποπτα κρούσματα, έκανε εκτεταμένη ιχνηλάτηση και εφάρμοσε μερική καραντίνα στο έδαφός της.

Όμως, όπως και πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, οι αρχές έπρεπε να ισορροπήσουν την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας (ιδίως του τουρισμού, ενός σημαντικού τομέα για την Κούβα) με την ανάγκη να εμποδίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η πανδημία και οι σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις, μαζί με την ανεπάρκεια της παραγωγής στο εσωτερικό, βύθισαν το νησί σε κρίση, με τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης να σπανίζουν.

Τα κρούσματα στην Κούβα παραμένουν χαμηλά, όμως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των «εισαγόμενων». Την Τρίτη ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, 142 μέσα σε 24 ώρες, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά ήταν εισαγόμενα. Από την αρχή της πανδημίας στο νησί έχουν καταγραφεί 10.384 μολύνσεις και 139 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες είπαν στον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ότι ο ημερήσιος απολογισμός μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2.000 κρούσματα στα μέσα Φεβρουαρίου αν διατηρηθούν οι ισχύουσες συνθήκες.

Μέχρι σήμερα η Κούβα απαιτούσε από τους επισκέπτες να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και να μείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, δύο ημέρες αργότερα. Οι μόνιμοι κάτοικοι που επιστρέφουν στην χώρα ή οι Κουβανοαμερικανοί που πρόκειται να μείνουν με συγγενείς τους για κάποιο διάστημα υποχρεώνονται να κάνουν και δεύτερο τεστ, πέντε ημέρες αργότερα και να μείνουν σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματα.

Ορισμένοι όμως αγνόησαν τους κανονισμούς και δύο στους τρεις μολυσμένους επισκέπτες μεταδίδουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους στο νησί. Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Κούβα, σύμφωνα με το γραφείο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας και με δύο πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών που ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση. Το μέτρο αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως από κυβερνητικές πηγές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...