Κορωνοϊός: «Κληρώνει» για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και εκκλησίες

Μοιραστειτε το

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις περί ανοίγματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν επί το πλείστον «παγώσει» λόγω κορωνοϊού, στη χώρα μας.

Οι ανακοινώσεις για τα τρία «φλέγοντα» θέματα -λιανεμπόριο, εκκλησίες και μετακινήσεις- αναμένονται έως, το αργότερο, το Σάββατο.

Ειδικότερα, αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο το Σάββατο θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα γνωστοποίησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημείωσε πως νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου φέρνει μετακίνηση και μετά τις 21:00

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αυτό θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες προσαρμογές στις ώρες μετακίνησης.

Μάλιστα, το παραπάνω τόνισε σήμερα ο κ. Πέτσας, λέγοντας πως θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

Οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν πρωτίστως στην αποτροπή φαινομένων συνωστισμού αλλά και στην απαραίτητη χρονική ευχέρεια που πρέπει να δοθεί σε καταναλωτές και εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Λειτουργίες με έως 50 άτομα;

Προβληματισμός επικρατεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια των εορτών, με την Εκκλησία να επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και την κυβέρνηση να πραγματοποιεί συσκέψεις επί του θέματος για την οριστικοποίηση του σχεδίου.

Στους κόλπους της Ιεραρχίας επεξεργάζονται ήδη σχέδια στα οποία περιλαμβάνεται η τήρηση αποστάσεων και ο αριθμός ατόμων να εξαρτάται από το εμβαδόν του ναού, με μέγιστο αριθμό πιστών τους 50.

Ως εναλλακτική εξετάζεται ακόμα η διεξαγωγή διπλών λειτουργιών στους ιερούς ναούς. Ειδικότερα, να πραγματοποιηθούν δύο λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων στις 21:00 και στις 23:00 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5:00, στις 7:00 και στις 9:00 το πρωί, έτσι ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.

Για τα Θεοφάνεια σχεδιάζονται επίσης περισσότερες λειτουργίες, χωρίς να γίνει καμία λιτανεία, ενώ η ρίψη του σταυρού να μην γίνει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά σε κολυμπήθρα, το αντίδωρο να είναι τυλιγμένο σε χαρτί και ο Αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι.

Η ημερομηνία ανοίγματος των ναών είναι ένα επίσης ζήτημα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ιεράρχες θέλουν να ανοίξουν οι ναοί νωρίτερα -στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση να επιθυμεί αυτό να γίνει αργότερα -στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι «είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή».

Τι δεν θα ανοίξει πριν το νέο έτος

Ο κ Πέτσας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών

Ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα αυτό που ισχύει για όποιον έρχεται στην Ελλάδα από 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου είναι να έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών πριν την άφιξη στη χώρα, να κάνει rapid test κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο και να μείνει σε προληπτική 10ήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα δύο νέα μέτρα (rapid test, προληπτική καραντίνα) θα ισχύσουν για όσους έρθουν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των γιορτών.

Τονίζεται ότι από το μέτρο της προληπτικής καραντίνας δεν εξαιρείται κανείς -είτε πρόκειται για φοιτητή που επιστρέφει για τις εορτές από το εξωτερικό, είτε για κάποιον που ταξιδεύει για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...