Κορωνοϊός: Ιστορική πρώτη του εμβολίου στη Μ. Βρετανία – Παραμένουν υψηλοί οι δείκτες της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν οι εμβολισμοί για τον κορωνοϊό.

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ενώ σύντομα θα τεθούν σε κυκλοφορία και τα υπόλοιπα εμβόλια.

Το γεγονός ότι έχομε σε τόσο σύντομο διάστημα εμβόλια για να αντιμετωπιστεί ένας τόσο απειλητικός κορωνοϊός, αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της ανθρώπινης διάνοιας. Μια επιτυχία που δεν θα είχε έρθει:

-Αν δεν είχαμε τη σημερινή συσσωρευμένη γνώση και το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο.

-Αν δε είχαν δοθεί πακτωλοί από τα μεγάλα κράτη στην επιστημονική έρευνα, προκειμένου αυτήν να κινηθεί με πρωτοφανή ταχύτητα.

-Αν δεν είχε υπάρξει μια γιγάντια συνεργασία κρατών, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και φαρμακευτικών εταιριών.

-Αν δεν είχαν προσφερθεί δεκάδες χιλιάδες εθελοντές για να δοκιμάσουν τα εμβόλια. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ένας τόσο μεγάλος αριθμός εθελοντών για τη δοκιμή εμβολίου.

Μπροστά σε αυτήν τη επιτυχία της επιστημονικής έρευνας, δύσκολα μπορεί κανείς να μη σκεφτεί τι θα πετύχαινε η ανθρωπότητα αν αφιέρωνε ανάλογες δυνάμεις και σε άλλα project για το γενικό καλό.

Το καλύτερο δώρο

Η Μάργκαρετ Κίναν, η πρώτη που εμβολιάστηκε, έκανε την εξής δήλωση:

«Νιώθω προνομιούχα που ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκα κατά της Covid 19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων για το οποίο θα μπορούσα να ευχηθώ, επειδή σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου την νέα χρονιά, αφότου παρέμεινα μόνη μου τον περισσότερο χρόνο.»

Η εκατόμβη

Ωστόσο, η αχτίδα φωτός του εμβολίου δεν είναι αρκετή για να «σπάσει» το σκότος της πανδημίας. Σήμερα χάσαμε 102 συμπολίτες μας, με το συνολικό αριθμό των θανάτων από Covid να φτάνει τους 3.194. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 1.382 κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 579. Η μικρή μείωση των διασωληνωμένων είναι σαφώς το πιο θετικό στοιχείο των σημερινών ανακοινώσεων.

Την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε συνόψισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN Greece:

«Με βάση τα στοιχεία που μας παρέχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχει αρχίσει μια ελάττωση και στα κρούσματα και στους θανάτους και ίσως και στις διασωληνώσεις. Η ελάττωση όμως αυτή ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί και τα νούμερα είναι σε υψηλά ποσοστά, συνεπώς ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι ότι έχουμε μια κατάσταση που μπορεί να μας επιτρέψει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού»

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...