Κορωνοϊός – Ισπανία: Προς απαγόρευση κυκλοφορίας σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης

Μοιραστειτε το

Αντιμέτωπη με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού βρίσκεται και η Ισπανία, καθώς από την Παρασκευή μέχρι και χθες, Δευτέρα, κατέγραψε 38.000 νέες μολύνσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει νέα μέτρα, περιλαμβανομένων πιθανών απαγορεύσεων της κυκλοφορίας σε σκληρά πληγείσες περιοχές όπως η Μαδρίτη, όπως δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια.

Η χώρα, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη, είναι πιθανό να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μολύνσεις αυτή την εβδομάδα και πολλές περιοχές έχουν εντείνει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι στιγμής στην Ισπανία καταγράφονται συνολικά 974.449 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 33.992.

Η επιβολή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Μαδρίτη -ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη- και πιθανόν και σε άλλες περιοχές θα απαιτούσε την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ίγια στους δημοσιογράφους. Οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο, που η διάρκειά του θα ήταν μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, θα απαιτούσε την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέθεσε.

Όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολο στο βαθιά πολωμένο Κοινοβούλιο της Ισπανίας.

Προς το τέλος των πρώτων lockdown έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η αντιπολίτευση αντιτέθηκε σε κάθε περαιτέρω παράτασή τους και πρόσφατα τάχθηκε και πάλι εναντίον της παράτασης ενός μερικού λοκντάουν που διέταξε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press νωρίτερα πως οι αρχές αξιολογούν κατά πόσον είναι απαραίτητη μια απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά δεν έχουν την εξουσία να την επιβάλουν και θα πρέπει να ρωτήσουν την κεντρική κυβέρνηση.

«Μια απαγόρευση κυκλοφορίας θα σήμαινε… πως μερικές ώρες δεν θα υπάρχει καμία κινητικότητα, όπως [το] έχει κάνει η Γαλλία για παράδειγμα», είπε.

Η Γαλλία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες οκτώ πόλεις από τις 9.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.

Ο υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος κυβερνητικός συνασπισμός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων στις 9 Οκτωβρίου προκειμένου να επιβάλει μερικό lockdown στη Μαδρίτη και στις γύρω περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά πρέπει να παραμένουν εντός της πόλης.

Έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών ανάμεσα στις περιφερειακές και τις εθνικές αρχές για το ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν, ο Ίγια είπε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση του διατάγματός της μετά τη λήξη του την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου.

Είπε, ωστόσο, πως αυστηροί περιορισμοί, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θα πρέπει να επιβληθούν στη Μαδρίτη για τρεις εβδομάδες σε κάθε περίπτωση.

Ο Ρουίθ Εσκουδέρο είπε επίσης πως η περιοχή ετοιμάζεται να κάνει ελέγχους στα λύματα για COVID-19 προκειμένου να εκτιμήσει τον επιπολασμό του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό της πόλης.

«Θα ήταν σαν να κάνουμε τεστ την ίδια στιγμή σε χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...