Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το «φράγμα» των 250.000 οι νεκροί

Μοιραστειτε το

Tο όριο των 250.000 νεκρών ξεπέρασε την Τετάρτη ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, την ώρα που τα δημόσια σχολεία της πόλης της Νέας Υόρκης –το μεγαλύτερο σχολικό δίκτυο στη χώρα– αποφάσισαν να στραφούν στην τηλεκπαίδευση καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων covid- 19.

Η απόφαση να σταματήσουν από σήμερα τα μαθήματα δια ζώσης στα σχολεία της Νέας Υόρκης ελήφθη καθώς τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι σε όλες τις ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική ζωή προκείμενου να ανασχέσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων της πόλης της Νέας Υόρκης, την οποία ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο μέσω Twitter, αναμφίβολα ανακούφισε κάποιους εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον αυξημένο κίνδυνο που διέτρεχαν να μολυνθούν από covid-19. Όμως πρόκειται να προκαλέσει εκ νέου προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς.

Η Νέα Υόρκη ακολουθεί το παράδειγμα άλλων πόλεων, όπως η Βοστόνη και το Ντιτρόιτ, που πρόσφατα στράφηκαν στην τηλεκπαίδευση. Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα η κομητεία Κλαρκ στη Νεβάδα, στην οποία περιλαμβάνεται το Λας Βέγκας, και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, όπως και το σύστημα δημόσιων σχολείων της Φιλαδέλφεια ανέστειλαν τα δια ζώσης μαθήματα.

Οκτώ μήνες αφού η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε το πρώτο μεγάλο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, η κρίση δημόσιας υγείας πλήττει τώρα περισσότερο τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης Τιμ Γούολτς της Μινεσότα –μια από τις πολιτείες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων τους– ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των εστιατορίων, των μπαρ, των γυμναστηρίων και των χώρων διασκέδασης για τέσσερις εβδομάδες.

Περισσότερο από το 90% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ήδη κατειλημμένο στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας, δήλωσε ο Γουότς, ενώ πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σημείο της πανδημίας”.

Άνοδος των νοσηλευομένων

Μέχρι χθες Τετάρτη τουλάχιστον 250.016 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από κορωνοϊό, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 11,5 εκατομμύρια μολύνσεις, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, καθιστώντας τη χώρα την πλέον πληγείσα παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.

Σχεδόν 79.000 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι στιγμής.

Ειδικοί σε θέμα υγείας προειδοποιούν ότι οι κοινωνικές συγκεντρώσεις κυρίως σε εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια των γιορτών, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο καιρό, ενδέχεται να αυξήσει τον ρυθμό εξάπλωσης της ασθένειας, απειλώντας με κατάρρευση το σύστημα υγείας που είναι ήδη στα όριά του.

Το NBC News μετέδωσε χθες ότι περισσότερα από 900 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές Mayo στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν έχουν διαγνωστεί με covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί σε υγειονομικούς σε ιατρικά κέντρα των μεσοδυτικών πολιτειών από τον Μάρτιο.

Οι μεσοδυτικές πολιτείες ανακοίνωσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Στο Οχάιο, οι αρχές της κομητείας Καγιαχόγκα, στην οποία ανήκει και το Κλίβελαντ, ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμένουν στο σπίτι τους «όσο το δυνατόν περισσότερο» ως τις 17 Δεκεμβρίου, καθώς παρατηρείται «μια πρωτόγνωρη αύξηση των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα που χρειάζεται να νοσηλευθούν».

Αξιωματούχοι σε τουλάχιστον 21 πολιτείες έχουν ανακοινώσει αυτό τον μήνα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, από αυστηρούς κανόνες στις δημόσιες συναθροίσεις ως το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων και τη χρήση μάσκας.

Η Κέιλι Μακενάνι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε χθες την επιβολή νέων περιορισμών από τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους υπέρβαση των εξουσιών τους. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν την υγεία τους», δήλωσε στο Fox News. «Δεν χάνουμε την ελευθερία μας σε αυτή τη χώρα. Λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις για την υγεία μας ατομικά».

Ωστόσο υγειονομικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στις ΗΠΑ. «Ανησυχώ περισσότερο από ποτέ από τότε που ξέσπασε η πανδημία», δήλωσε ο δρ. Τομ Ίνγκλεσμπι διευθυντής του Κέντρου Τζονς Χόπκινς για την Υγειονομική Ασφάλεια μιλώντας χθες στο CNN.

Σαράντα μία πολιτείες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ημερήσιους αριθμούς ρεκόρ covid-19 τον Νοέμβριο, 20 έχουν καταγράψει ημερήσιο αριθμό ρεκόρ θανάτων και 26 αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...