Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Καταγράφηκε η πρώτη σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά το εμβόλιο της Moderna

Μοιραστειτε το

Ένας γιατρός στη Βοστώνη ανέπτυξε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση λίγα λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού την Πέμπτη, στην πρώτη εβδομάδα της διάθεσης του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ

Ο Hossein Sadrzadeh, ογκολόγος στο Boston Medical Center, που έχει σοβαρή αλλεργία στα οστρακοειδή, εμφάνισε σοβαρή αντίδραση λίγο αφού εμβολιάστηκε, νιώθοντας ζαλάδα και ταχυπαλμία.

Ο γιατρός ανέφερε ότι λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό ο σφυγμός του εκτοξεύθηκε σε 150 παλμούς το λεπτό, σχεδόν διπλάσιο από το κανονικό. Η γλώσσα του μούδιασε και τον έλουσε κρύος ιδρώτας, ενώ άρχισε να νιώθει ζαλάδα. Επίσης έπεσε η αρτηριακή πίεσή του.

«Ήταν η ίδια αναφυλακτική αντίδραση που έχω βιώσει με τα οστρακοειδή», είπε.

Ο Sadrzadeh χρησιμοποίησε την ένεση επινεφρίνης που είχε μαζί του, λόγω της αλλεργίας του, και μεταφέρθηκε με φορείο στα επείγοντα, όπου του χορηγήθηκαν διάφορα φάρμακα, μεταξύ άλλων στεροειδή. Τέσσερις ώρες αργότερα, αποχώρησε από εκεί. Το πρωί της επόμενης ημέρας ο ίδιος δήλωσε ότι είχε αναρρώσει πλήρως.

Ο γιατρός ενημέρωσε τόσο τη Moderna, όσο και το εθνικό σύστημα επιτήρησης ασφαλείας των εμβολίων. Ο David Kibbe, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε ότι ο γιατρός εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna την Πέμπτη.

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι ο Sadrzadeh «αισθάνθηκε ότι εμφανίζει αλλεργική αντίδραση και του επετράπη να κάνει μόνος του ένεση επινεφρίνης. Μεταφέρθηκε στα επείγοντα, όπου αξιολογήθηκε η κατάστασή του, φροντίστηκε, παρακολουθήθηκε και πήρε εξιτήριο. Είναι καλά σήμερα».

Ο εκπρόσωπος της Moderna, Ρέι Τζόρνταν δήλωσε ότι η ιατρική ομάδα ασφαλείας της εταιρείας θα εξετάσει την περίπτωση. Από την πλευρά των Κέντρων Ελέγχουν και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανακοινώθηκε ότι οι πληροφορίες για αντιδράσεις στα νέα εμβόλια θα δημοσιεύονται από την επόμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Στις ΗΠΑ ήδη γίνονται εμβολιασμοί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον κορωνοϊό. Ομοσπονδιακές υπηρεσίες ερευνούν τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν αναφυλαξία αφού εμβολιάστηκαν με το πρώτο σκεύασμα.

Μετά τις πρώτες περιπτώσεις που είχαν αναφερθεί για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το CDC είχε συμβουλεύσει ότι τόσο αυτό, όσο και το εμβόλιο της Moderna ίσως δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπους με ιστορικό αναφυλαξίας στα συστατικά των δύο σκευασμάτων.

Άνθρωποι με άλλες αλλεργίες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να περιμένουν 15 λεπτά πριν αποχωρήσουν από το κέντρο εμβολιασμού, επεσήμανε ακόμη το CDC. Όποιος έχει ιστορικό αναφυλαξίας ως αντίδραση σε μια ουσία, μεταξύ των οποίων άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο, θα πρέπει να παρακολουθείται για επιπλέον 15 λεπτά.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...