Κορωνοϊός: Εύθραυστη η κατάσταση στην Αττική, ανησυχία για τα Ιωάννινα

Μοιραστειτε το

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού είχαμε την Παρασκευή στη χώρα, με 508 περιπτώσεις, με την ανησυχία να εντείνεται για την πορεία του ιού το επόμενο διάστημα, όταν θα πέσει η θερμοκρασία. Ήδη, η Κοζάνη είναι η πρώτη πόλη που είναι σε lockdown, ενώ τα «βήματά» της φαίνεται πως θα ακολουθήσουν, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, και τα Ιωάννινα

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, εκτίμηση που όπως είπε, δεν αποκλείεται να είναι και λάθος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «επιβεβλημένη αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας».

Στο ζήτημα της Αττικής που απασχολεί ιδιαίτερα, εστίασε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, παραμένει στο «κόκκινο» όσον αφορά τα κρούσματα, με τον ίδιο να δείχνει καθησυχαστικός για την ώρα, αλλά κάνοντας λόγο για «εύθραυστη κατάσταση».

Όπως απάντησε σε ερώτηση του CNN Greece:

«Η Αττική πάρα το γεγονός ότι αποτελεί μητροπολιτικό τομέα, καταγράφει μια σταθερότητα. Όμως πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία η οποία κρίνεται κάθε ημέρα και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εύθραυστη ισορροπία και άρα επικίνδυνη».

Πόσο μακριά είναι η Αττική από το επίπεδο 4

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι στο επίπεδο 4, επισήμανε ότι η Αττική αυτήν τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο αυτό από άλλες περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός Τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό.

Ο ίδιος είπε πως «υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει η Ε.Ε. που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Αυτό το όριο η πρώτη που το πέρασε ήταν η Π.Ε. Κοζάνης, με όριο το 150 η Π.Ε. Κοζάνης είναι στο 159,7. Την ίδια στιγμή ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες την οποία την παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά».

Ακόμη, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος και «ο,τιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση, θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα.

«Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει, και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα», σημείωσε.

Όσον αφορά τα κρούσματα της Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα, υπολείπονται του μέσου όρου που βγάζει κάθε μέρα η Αττική σε σχέση με το εθνικό σύνολο, αλλά πρέπει να δουν αν αυτές οι 69 συρροές αφορούν την περιφέρεια, αφορούν clusters της Αττικής.

«Είναι μία σύνθετη δουλειά αυτή, που γίνεται καθημερινά. Γενικόλογα συμπεράσματα δεν βοηθούν στη φάση αυτή. Δεν υπάρχει ζήτημα αν ανησυχούμε για κάποιες περιοχές. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», σημείωσε.

Οι φόβοι για τα Ιωάννινα – Η έκκληση του δημάρχου

Μετά την Κοζάνη, υπάρχουν φόβοι και για lockdown και στα Ιωάννινα.

Όπως είπε, ο κ. Χαρδαλιάς το όριο διασποράς που έχει θέσει η ΕΕ (150 κρούσματα σε 150.000 άτομα) ξεπεράστηκε στην Κοζάνη, ενώ στα Ιωάννινα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό.

Ενημέρωσε πως το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί και στα Ιωάννινα, «όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».

Παράλληλα, έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας απηύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο δήμαρχος σημείωσε πως παρόλα τα περιοριστικά μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός ενώ εγείρει μεγάλη ανησυχία το γηροκομείο.

«Η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Είμαστε στην ύστατη ώρα. Κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει χωρίς αυστηρή τήρηση. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ εξήρε το έργο που γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όλο το προσωπικό τονίζοντας την ανάγκη να μην εξαντληθούν οι δυνατότητές του στις κρίσιμες μέρες που περνάει ο νομός.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...