Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται σήμερα η κατάσταση – Ανησυχία για τα γηροκομεία

Μοιραστειτε το

Σήμερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και αναμένεται να αποφασίσουν εάν απαιτούνται νέα μέτρα ή όχι.

Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Στο «κόκκινο» τα γηροκομεία

Μεγάλη είναι η ανησυχία των Αρχών για τα γηροκομεία.

Στην Καρδίτσα και τα Ιωάννινα νέες εστίες κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα, τα τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έδωσαν θετικά οκτώ δείγματα, τα οποία αφορούν εργαζομένους.

Όσον αφορά στα Ιωάννινα, στο γηροκομείο «Ζωσιμαδών», έχει σημάνει συναγερμός, καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μια υπάλληλος, η οποία εργάζεται και σε δεύτερο γηροκομείο της περιοχής.

20 νέα κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα

Παράλληλα, η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, αυξάνεται.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν την Κυριακή, rapid tests για τον κορωνοϊό στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487, από τα οποία ανευρέθηκαν 20 θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και 15 αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, 12 άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα κρούσματα στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ εντόπισαν το Σάββατο άλλα οκτώ άτομα θετικά.

Στο νοσοκομείο κι άλλοι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο

Ακόμα τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το γηροκομείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των νοσούντων στο γηροκομείο αυξήθηκε και πλέον οι ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονται σε 53, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της δομής και ο γιος του.

«Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα»

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που μπορούν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Εξήγησε ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης. Διερωτήθηκε πώς τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος και είπε πως πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με αυτό.

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», τόνισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή.

«Όλοι, προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται.

Προειδοποίησε ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κορωνοϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.

Κατέληξαν δύο ηλικιωμένοι – 412 οι νεκροί στην Ελλάδα

Δύο ακόμη ηλικιωμένοι με κορωνοϊό κατέληξαν στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 68χρονο και έναν 95χρονο.

Ο 68χρονος νοσηλευόταν στο «251 ΓΝΑ» με υποκείμενα νοσήματα.

Ο 95χρονος είχε επίσης υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».

Έτσι, οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται πλέον στους 412.

Το βράδυ της Κυριακής έχασε τη ζωή του ένας 84χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 3049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...