Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Η Ελλάδα στην «πράσινη ζώνη» της ΕΕ όσον αφορά νέα κρούσματα και ελέγχους

Μοιραστειτε το

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων που επικαλείται ο ΕΟΔΥ, εξακολουθεί να κατέχει μια από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη, και όχι μόνο, αναφορικά με τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό, αλλά, και στα μέτρα που λαμβάνονται για την ανίχνευση και έγκαιρη πρόληψη της νόσου που προκαλεί.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου και αφορά την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της κινητικότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, και κατά συνέπεια και της πανδημίας Covid-19.

Οι συστάσεις αυτές εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης με πάρα πολύ χαμηλό κίνδυνο (πράσινη ζώνη), όσον αφορά το σύνθετο δείκτη που αφορά τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά και τη συχνότητα των ελέγχων για τη διάδοση του στην κοινότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα είναι στις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στον πληθυσμό για την ανίχνευση της νόσου.

«Οι σχετικοί χάρτες, στους οποίους οι συστάσεις βασίζονται, στηρίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας ή είναι διαθέσιμα στο ECDC από επίσημες πηγές», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα – Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 20.000.

«Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε η χώρα μας την Παρασκευή, με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου για έξαρση εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, έχουμε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 500 ημερήσια κρούσματα.

Από τα 508 νέα κρούματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα 227 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 67 στη Θεσσαλονίκη.

Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση, προειδοποίησε.

Υπενθύμισε πως τα «βασικά όπλα» κατά της πανδημίας είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.

Ακόμη, για την Αττική είπε πως «έχουμε λιγότερο από τα μισά κρούσματα, περιμένουμε να δούμε τα πρώτα θετικά σημεία, αλλά θα χρειαστεί να περάσει χρόνος».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...