Κορωνοϊός – Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι σημαίνει «έγκριση υπό όρους»

Μοιραστειτε το

Τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή και κυκλοφορία του νέου εμβολίου της Pfizer/BioNTech έναντι του κορωνοϊόυ, προκύπτει εύλογα το ερώτημα τι σημαίνει η υπό όρους έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου στο πλαίσιο της Ευρώπης των 27.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη άδεια και η χρήση του δικαιολογείται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,7 εκατ. άτομα παγκοσμίως έως και σήμερα, σύμφωνα με τη μέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η Ελβετία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σύμφωνα με την ορθή διαδικασίας αδειοδότησης. Η έγκριση του EMA έπεται της κανονικής διαδικασίας, μόνο υπό το πρίσμα ενός επιταχυνόμενου προγραμματισμού και με την προϋπόθεση ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συμπεριλάβουν ανανεωμένα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τα εμβόλιά τους για την επόμενη χρονιά.

Σε ανακοίνωση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, η οποίυα φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει ορισμένες χώρες της ΕΕ αναφορικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότητηση του εμβολίου, ο EMA κατέστησε σαφές ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο κατόπιν μιας επιστημονικής γνωμάτευσης, η οποία θα μπορούσε να αποδείξει ότι τα οφέλη του εν συνόλω θα υπερτερούσαν των παρενεργειών του.

«Τα οφέλη ενός εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων εναντίον του κορωνοϊού πρέπει να είναι μακράν μεγαλύτερα από οποιαδήποτε παρενέργεια ή ενδεχομένο κίνδυνο για την υγεία τους», υπογράμμιζει ο ΕΜΑ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...