Κορωνοϊός – Δημοσκοπήσεις Metron Analysis και Pulse: Τι λένε οι πολίτες για lockdown και εμβόλιο

Μοιραστειτε το

Την έντονη ανησυχία των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφουν δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις, η πρώτη της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και η δεύτερη της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ξεκινώντας από τη δημοσκόπηση της Pulse, σχεδόν οκτώ στους 10 πολίτες (78%) δηλώνουν ανήσυχοι ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό είναι ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο του Απριλίου, όταν ήταν σε έξαρση το πρώτο κύμα του Covid 19 στη χώρα μας.

Στην ερώτηση «πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νεού κορωνοϊού στην Ελλάδα», το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ, το 26% αρκετά, το 11% μέτρια και το 8%, λίγο έως ελάχιστα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το 76% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown, έστω και βραχυχρόνια, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (17%) ζητά την άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στο ερώτημα «αν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», το 64% των ερωτηθέντων απαντά σίγουρα ναι ή μάλλον ναι, ενώ ένα 30%, απαντά μάλλον όχι και σίγουρα όχι.

Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με την χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απαντά άμεσα, το 21% μετά από 2-3 μήνες, το 21% απαντά αργότερα και ένα 16% απαντά ποτέ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Με το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού ασχολείται, εξάλλου, και η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Covid 19 και η ιατρική περίθαλψη χαακτηρίζονται από το 54% των πολιτών ως τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας. Ακολουθεί η οικονομία με 21%, η ανεργία με ποσοστό 7%, το πολιτικό σύστημα με 5%, η εξωτερική πολιτική με 4%, το προσφυγικό – μεταναστευτικό με 2% και η παιδεία με 1%.

Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενδεικτικά, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες (67%) πιστεύει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, έναντι ποσοστού 24% που εκτιμά πως τα δύσκολα με τον κορωνοϊό τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού οι απόψεις εμφανίζονται διχασμένες. Στο ερώτημα «αν και κατά πόσο θα το κάνουν» το 51% απαντά «ναι, θα ήθελα», ενώ το 41% απαντά αρνητικά κι ένα 8% δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Κατά τα λοιπά, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. θα έκαναν το εμβόλιο κατά 75%, της ΝΔ κατά 67,7, του ΣΥΡΙΖΑ κατά 53,4%, του ΚΚΕ κατά 49% και τα άλλα κόμματα μόλις κατά 25%.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 16 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ έχει ποσοστό 35,1%, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 36,2% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% (τον Οκτωβριο κατέγραφε 18,2%), Το ΚΙΝ.ΑΛ. παραμενει σταθερό στο 6,1% το ΚΚΕ με 4,8% (μειωμένο σε σύγκριση με το 5,1% τον Οκτώβριο). Μικρή άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση με 4,2% (έναντι 3,9% τον Οκτώβριο), ενώ αμετάβλητο με 2,9% παραμένει το ΜεΡΑ25.

Ως προς το ποιος θεωρείται ως ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 45% των προτιμήσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 17%. Παράλληλα, ένα 23% απαντά «Κανένας».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος και στη δημοφηλία των πολιτικών αρχηγών με 59%, ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 41%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20%.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...