Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποτροπής για τους ασυμπτωματικούς λόγω εμβολίου

Μοιραστειτε το

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποιος ασυμπτωματικός ή κάποιος που είχε νοσήσει κατά το παρελθόν από Covid-19 και θα εμβολιαστεί, θα εμφανίσει κάποιου είδους επιπλοκή» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν υπάρχει κίνδυνος για όσους είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το εμβόλιο, να υπάρξει υποτροπή της νόσου. 

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο οι πολίτες που θα έρθουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ο κ. Φιλίππου εξήγησε:

«Επειδή όπως βλέπουμε όλοι υπάρχει περιορισμός τουλάχιστον στην αρχή των διαθέσιμων εμβολίων, κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος που το χρειάζεται, ώστε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε όσο το δυνατόν ταχύτερο χρόνο».

«Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διοικητικές διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας», διαβεβαίωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως εξήγησε, ο ΕΟΦ θα παρακολουθήσει, έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου και θα διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε εκτενώς στην φαρμακοεπαγρύπνηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η πορεία κάθε φαρμάκου και εμβολίου σε βάθος χρόνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Έτσι διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου η ασφάλεια ενός φαρμάκου ή εμβολίου αντιστοίχως. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και περιγραφής κάποιων πολύ σπάνιων ενεργειών. Ο ΕΟΦ λοιπόν θα αναλάβει την καταγραφή των ανεπιθύμιτων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Σε όλη τη πορεία της πανδημίας φροντίσαμε, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας, να έχουμε άμεσα και ταχύτητα όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών». Διευκρίνισε ότι τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου αλλά μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ, αλλά όχι στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...