Κορωνοϊός – Δανία: Εγκληματικό να βήχεις προς το πρόσωπο κάποιου; Η δικαιοσύνη αποφαίνεται

Μοιραστειτε το

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας ξεκινά σήμερα την εκδίκαση μιας έφεσης, καλούμενο να αποφανθεί αν το βήξιμο προς το πρόσωπο κάποιου ενώ φωνάζει «κορώνα» συνιστά απειλητική συμπεριφορά.

Ο 20χρονος κατηγορούμενος στην υπόθεση συνελήφθη τον Μάρτιο, όταν η χώρα βρισκόταν σε πλήρη lockdown λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τελώντας, κατά τους εισαγγελείς, «αδίστακτες και απερίσκεπτες» ενέργειες ενάντια σε αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στο δρόμο. Στη συνέχεια ο νεαρός εξετάστηκε και ήταν αρνητικός στην Covid-19.

Ο νεαρός αθωώθηκε πρωτόδικα από τοπικό δικαστήριο, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το δυτικό ανώτερο δικαστήριο της Δανίας και, κατά την έφεση του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά αυτής της καταδίκης, εισαγγελείς προτείνουν ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε μηνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 18 Φεβρουαρίου.

Παρόμοια περιστατικά βηξίματος προς αστυνομικούς καταγγέλθηκαν στη Δανία πέρυσι, αντανακλώντας την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια των πολιτών σε ορισμένες περιοχές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει ότι ακολουθεί την «αρχή της προφύλαξης» στη διαχείριση του ιού, απολάμβανε σχεδόν την ανεπιφύλακτη στήριξη των πολιτών για την ταχεία δράση της κατά της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση καθώς τα ποσοστά μόλυνσης πέφτουν και το 30% των Δανών πιστεύει τώρα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πολύ εκτεταμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Άαρχους.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η άρση του lockdown απαιτεί «πλήρη έλεγχο της επιδημίας».

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, σε κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν κάποιες φορές από επεισόδια, ζητώντας από τις αρχές να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και υποστηρίζοντας ότι αυτά περιορίζουν την ελευθερία τους και πλήττουν τις επιχειρήσεις.

Ιολόγοι, υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση υπερασπίστηκαν τα υφιστάμενα μέτρα, βάσει των οποίων έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην της λειτουργίας των καταστημάτων με τα απαραίτητα είδη. Ειδικοί και κυβερνητικές αρχές κρίνουν τα μέτρα ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, ιδίως εκείνων που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, και που έχουν εισέλθει στη Δανία.

Μόλις 470 κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τις χιλιάδες ημερήσιες λοιμώξεις στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά το ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη βρετανική παραλλαγή αυξάνεται.

Στον συνολικό απολογισμό της πανδημίας, η σκανδιναβική χώρα έχει καταγράψει πάνω από 200.000 μολύνσεις, εκ των οποίων 2.269 θάνατοι.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...