Κορωνοϊός – Αυστρία: Πιθανό το άνοιγμα της εστίασης τον Μάρτιο, δηλώνει ο Κουρτς

Μοιραστειτε το

Το άνοιγμα της εστίασης στην χώρα του, ήδη από τον Μάρτιο, δεν αποκλείει, αλλά ταυτόχρονα και δεν μπορεί να υποσχεθεί, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοίνωσε έπειτα από την σημερινή συνάντηση του ίδιου και της υπουργού Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού.

Προηγουμένως, την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πιθανά βήματα χαλάρωσης για το νωρίτερο γύρω στην Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, που φέτος είναι στις 4 Απριλίου, με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας να ασκεί πίεση για χαλαρώσεις νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να έχει την 1η Μαρτίου εκ νέου διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και με τους κυβερνήτες από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, σχετικά με βήματα ανοίγματος, και «ελπίζουμε να τα εφαρμόσουμε από τον Μάρτιο», όπως παρατήρησε ο Αυστριακός καγκελάριος, «ωστόσο, οι αποφάσεις εξαρτώνται από την περαιτέρω εξέλιξη στις μολύνσεις, και εάν αυτές έχουν μεγάλη αύξηση, τα ανοίγματα δεν έχουν κανένα νόημα».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα «ίσως νωρίτερο άνοιγμα» έχει μετακινηθεί στη σφαίρα της πιθανότητας, επειδή οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν είναι πλέον εναντίον του τεστ εισόδου, «η σελίδα έχει γυρίσει», όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι τώρα υπέρ του συστήματος τεστ εισόδου, το οποίο επιτρέπει περισσότερη ελευθερία στο πλαίσιο της πανδημίας, «και αυτή η ιδέα των τεστ λειτούργησε καλά στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες σωματικής φροντίδας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μέρος μιας «διαδικασίας επανεκκίνησης, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την ημέρα X». Κατά την άποψή της, η εστίαση και ο τουρισμός θα είναι μεταξύ των ασφαλέστερων κλάδων εάν τους επιτραπεί να ανοίξουν και πάλι, και η ίδια διαβεβαιώνει ότι είναι στο πλευρό του κλάδου.

Μετά τη σημερινή συνάντηση στην Καγκελαρία στη Βιέννη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ τόνισε ότι έχει καλές ελπίδες για βήματα ανοίγματος πριν από το Πάσχα και ότι βασίζεται στις διαβουλεύσεις την 1η Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά του ανοίγματος μόνον των κήπων στα καταστήματα εστίασης, καθώς αυτό «δεν θα είχε νόημα από οικονομική άποψη».

Ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις σε εστιατόρια μετά από ένα τεστ κορωνοϊού είναι ασφαλέστερες από τις τρέχουσες παράνομες συναντήσεις στο σπίτι, τόνισε ότι «οι κλάδοι μας έθεσαν για άλλη μια φορά επί τάπητος τα σχέδια τους για ασφάλεια και όλες οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί για τεστ εισόδου, το οποίο είναι το κλειδί για περαιτέρω βήματα ανοίγματος τον Μάρτιο».

Τα ξενοδοχεία ελπίζουν επίσης να μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα με την εστίαση, και για την Αυστριακή Ένωση Ξενοδόχων ο στόχος είναι το ασφαλές άνοιγμα με μια στρατηγική τεστ, η οποία πρέπει να είναι εφικτή αμέσως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μάρτιν Στάνιτς.

Ασφαλές άνοιγμα είναι δυνατό, όπως έδειξε το περασμένο καλοκαίρι, και σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα, πρόσθεσε, παραπέμποντας στις μεγαλύτερες αποστάσεις ασφάλειας, μάσκες FFP2 και τεστ, ενώ πρότεινε την δημιουργία γραμμών τεστ κορωνοϊού σε μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην περιφέρεια, όπου θα μπορούν να γίνονται τεστ σε επισκέπτες, εργαζόμενους και στον τοπικό πληθυσμό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...