Κορωνοϊός: Αντιδράσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών – Συνεδριάζει την Τρίτη η Ιερά Σύνοδος

Μοιραστειτε το

Δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την τέλεση των λειτουργιών Χριστουγέννων και Φώτων στους κόλπους της Εκκλησίας. Την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών που θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός των ναών.

Επιπλέον, αναμένεται να ζητηθεί να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων.

Σε όλες τις εκκλησίες θα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς έως 25.

Για τα Θεοφάνεια, τόνισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτυπώνονται στο ΦΕΚ για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναμένει τις προτάσεις της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει την Τρίτη.

Οι αντιδράσεις

«Είναι εντελώς ανεφάρμοστα, πρακτικά δεν στέκουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν… Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι η ΚΥΑ που κυκλοφόρησε δεν εμπεριέχει για την ώρα αυτά τα μέτρα για τα Χριστούγεννα, άρα έχω την αίσθηση ότι είμαστε σε αναμονή…», σημείωσε στο Open, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτές οι λεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, που ειναι και αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού να εφαρμοστούν με κανέναν τρόπο», σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος.

Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος σημείωσε: «Δεν μπορούμε να επιλέξουμε 9 άτομα και δεν θα επιλέξουμε. Μελλοθάνατους στην εκκλησία δεν θα βάλουμε».

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Την ίδια ώρα, κατά των μέτρων είναι και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει».

Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...