Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα – Πώς και πότε ξεκινάει

Μοιραστειτε το

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μία κεκλεισμένων σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις. Οι φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί να υποβάλουν προηγμένα δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο μέσα στην επόμενη χρονιά.

Το τιτάνιο έργο του εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου αναμένονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη. Για συμβολικούς λόγους οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια.

Από την προηγούμενη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, έχει ξεκινήσει η ενημέρωση γιατρών, νοσοκομείων και κέντρων υγείας για την καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιασθούν πρώτοι, βάσει της επιχείρησης «Ελευθερία» που έχει εκπονήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Οι περιοχές που θα γίνει ο εμβολιασμός

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα
  • Στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, 123 κέντρα εμβολιασμού
  • Στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 129 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 144 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 176 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, 66 κέντρα εμβολιασμού

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έχει διευκρινίσει πως στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο».

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί.

Επίσης όπως έχει αναφέρει ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

«Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα» έχει πει χαρακτηριστικά.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού.

Ενημέρωση κάθε Δευτέρα για το μαζικό εμβολιασμό

Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου θα ενημερώνει για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19. Με τρόπο απλό, κατανοητό και πειστικό, θα εξηγούν στους πολίτες το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...