Κορωνοϊός: Ανησυχεί το αρνητικό ρεκόρ των νεκρών – Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Μοιραστειτε το

Σοκαριστικό αρνητικό ρεκόρ νεκρών είχαμε το Σάββατο στη χώρα, την πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown καθώς τα θύματα που νόσησαν με κορωνοϊό έφτασαν τα 34.

Παράλληλα, τα κρούσματα έφτασαν τα 2.556, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 207.

Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, παρατηρήθηκε μικρή πτώση στη Θεσσαλονίκη (560)και άνοδο στην Αττική (637) αλλά και την Δράμα (151).

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την εικόνα που θα σχηματιστεί με την εξάπλωση του ιού την ώρα όλη η χώρα είναι σε lockdown.

Πάντως, στην πρωτεύουσα οι πολίτες φαίνεται πως πειθαρχούν με τα μέτρα καθώς οι δρόμοι έχουν αδειάσει και ελάχιστος κόσμος κυκλοφορεί έξω.

Εξαίρεση ήταν οι πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπου κόσμος επισκέφτηκε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, τα οποία θα είναι ανοιχτά μέχρι και την Κυριακή.

Λινού: Δεν αρκεί το lockdown, εκθετική η έξαρση

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε το βράδυ του Σαββάτου, για το εάν οι τρεις εβδομάδες, που θα διαρκέσει το lockdown, είναι αρκετές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά ο ιός, ή αν θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στα μέτρα.

Μιλώντας στο Open, η κυρία Λινού ήταν ξεκάθαρη. «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει την εκθετική έξαρση», δήλωσε.

Ακόμη, τόνισε, ότι εκτός από το lockdown πρέπει απαραιτήτως να τηρηθούν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, σημειώνοντας και την κρισιμότητα της διεξαγωγής πολλών τεστ.

«Βρισκόμαστε σε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Το επικίνδυνο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που αυξάνοντα επιθετικά. Δεν μπορώ να μιλήσω για αριθμό και κατά πόσο πολλαπλασιάζονται τα πραγματικά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μελέτες που υπάρχουν κυμαίνονται από 6 μέχρι 26 αλλά ο μέσος όρος πολλαπλασιασμού τους είναι 10 με 11. Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το lockdown αλλά και από τα άλλα μέτρα. Πρέπει να τα τηρούμε και να κάνουμε πολλαπλά τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Το «στοίχημα» Χριστούγεννα

Την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και ορθή χρήση της μάσκας (τη μυτούλα μέσα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος), το μεγάλο «στοίχημα» είναι τώρα είναι μετριαστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε μια φαινομενική κανονικότητα τα Χριστούγεννα.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επί του θέματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Σε αυτή την χρονική συγκυρία η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, μας επιβάλλει με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας και κυρίως την ελευθερία στη μετακίνηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κοινό αγώνα τον οποίο όλοι δίνουμε.

Κατά συνέπεια κρίνω ότι και αυτές οι δύο αξίες δεν έρχονται σε σύγκρουση, διότι ελεύθερα επιλέγουμε ως συνειδητοί πολίτες να κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος δεν απέκλεισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο OPEN το ενδεχόμενο να περάσουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκτιμώντας ωστόσο πως εάν τηρηθούν τα μέτρα θα αποδώσουν.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 295 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...