Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού – Η Ευρώπη θωρακίζεται

Μοιραστειτε το

Γερμανία

Διεύρυνση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και νέους περιορισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεων γαστρονομίας επιδιώκει να επιβάλει το Βερολίνο για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, εφαρμόζοντας μάλιστα νέο όριο «συναγερμού».

Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση κατά την σημερινή – «ιστορικών διαστάσεων», όπως την χαρακτήρισε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν – τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «δύσκολη διαβούλευση, ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα», ενώ δεν απέκλεισε όλοι οι Πρωθυπουργοί να μην είναι της ίδιας άποψης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας όταν διαπιστώνονται 35 – αντί για 50, που ισχύει σήμερα – νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα προταθεί επιπλέον υποχρέωση της χρήσης μάσκας όπου συγκεντρώνονται περισσότερα άτομα ή παραμένουν για περισσότερο χρόνο. Υπό τις ίδιες συνθήκες, μπαρ και κλαμπ θα παραμένουν κλειστά. Η κυρία Μέρκελ αναμένεται ακόμη να ζητήσει από τα κρατίδια να περιορίσουν τον ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, το αργότερο όταν ξεπεραστεί το μέτρο των 35 νέων κρουσμάτων. Οι ακριβείς αριθμοί και οι επιμέρους όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής διαβούλευσης, αλλά οι επαγγελματίες οι οποίοι θα θιγούν, θα λάβουν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Το έγγραφο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στην ισχύουσα απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ατόμων που προέρχονται από «περιοχές κινδύνου», προβλέπει ωστόσο ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατιδιακές αρχές θα απευθύνουν «κατεπείγουσα» έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ακόμη, σύμφωνα με το dpa, «να βελτιώσει» τα μέτρα βοήθειας για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχό της, καθώς εκτιμάται ότι και κατά τους επόμενους μήνες πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με σοβαρούς περιορισμούς.

Καταλονία

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν για 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από αύριο, Πέμπτη, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να επιβάλει τους αυστηρότερους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του καλοκαιριού κλείνοντας από την Παρασκευή για δύο εβδομάδες τα σχολεία και για τέσσερις τα εστιατόρια και τις παμπ, ανακοίνωσε σήμερα στους βουλευτές η πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ.

Η υπό βρετανική κυριαρχία περιοχή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Υγείας της περιέγραψε την περασμένη Παρασκευή την κατάσταση ως επιδεινούμενη από ώρα σε ώρα και προειδοποίησε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιορισμών.

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, ο ρυθμός διπλασιασμού προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται», ανέφερε η Φόστερ και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Ο’Νιλ σε κοινή επιστολή τους προς τους βουλευτές της τοπικής κυβέρνησης παρουσιάζοντας τους νέους περιορισμούς.

«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και απαιτούνται επειγόντως περισσότερα μέτρα».

Το κλείσιμο θα επηρεάσει όλο τον τομέα της εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης φαγητού και θα διπλασιάσει τις ετήσιες σχολικές διακοπές του Οκτωβρίου από μια σε δύο εβδομάδες.

Με βάση τα νέα μέτρα, θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο, αλλά θα κλείσουν οι λεγόμενες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν φυσική εγγύτητα μεταξύ των πελατών και των παρόχων τους, όπως τα κομμωτήρια και κουρεία, τα ινστιτούτα ομορφιάς και τατουάζ, τα ινστιτούτα μασάζ και φυσικοθεραπευτήρια για αθλητικές κακώσεις, οι μοδίστρες και οι ράφτες καθώς και οι σχεδιαστές μόδας.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι, ενώ τα πανεπιστήμια να επιλέξουν στον μεγαλύτερο βαθμό την τηλεκπαίδευση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων ημερήσιων μολύνσεων και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από covid-19 από τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας κατέγραψαν χθες 863 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επτά θανάτους, που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 334 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 6.286 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Πορτογαλία

Αυστηρότερα μέτρα θα υιοθετηθούν και στην Πορτογαλία από αύριο Πέμπτη και μετά σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ άλλων περιορισμοί στις συναθροίσεις και βαρύτερες ποινές για επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανονισμούς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα.

«Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, έχουν μια ψευδή αντίληψη ότι οι κίνδυνοι από την Covid-19 είναι μικρότεροι για εκείνους. Όμως, αυτή η αντίληψη είναι μια ψευδαίσθηση. Η Covid-19 ενέχει τον τεράστιο κίνδυνο της μετάδοσης σε άλλους», τόνισε.

Από αύριο Πέμπτη, οι συναθροίσεις θα περιορίζονται στους πέντε ανθρώπους. Σε γάμους και βαπτίσεις θα μπορούν να παραστούν το μέγιστο 50 άνθρωποι, ενώ τα πάρτι στα πανεπιστήμια θα απαγορεύονται.

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα διπλασιαστούν από τα 5.000 ευρώ το μέγιστο σε 10.000 ευρώ το μέγιστο.

Ο Κόστα θα καταθέσει, επιπλέον, πρόταση ενώπιον του κοινοβουλίου που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου θα επικρατεί συνωστισμός όπως και τη χρήση της κυβερνητικής εφαρμογής εντοπισμού StayAway Covid για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δεν φοβάται να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς εάν η διασπορά της νόσου δεν επιβραδυνθεί, προειδοποίησε ο Κόστα.

«Δεν θα απαγορεύσουμε σε δύο συζύγους να φιληθούν», είπε αστειευόμενος ο Κόστα.

«Το καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, όμως το αδιαμφισβήτητο καθήκον που έχουμε είναι να προστατεύσουμε τους άλλους».

Η Πορτογαλία, μια χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, αρχικά επιδοκιμάστηκε για την ταχεία αντίδρασή της στην πανδημία, καταγράφοντας 90.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.110 θανάτους.

Όμως, η χώρα ανακοίνωσε πάνω από 1000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο την περασμένη εβδομάδα και το Σάββατο κατέγραψε ρεκόρ με 1.646 μολύνσεις.

Τρομάζουν τα νούμερα στη Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 19.724 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, σημειώνοντας αύξηση (2.490 περισσότερα) σε σχέση με τα κρούσματα που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζεται το νέο σύστημα της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με τοπικά μέτρα σε περιοχές της χώρας.

Άλλοι 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...