Κορωνοϊός: Άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μοιραστειτε το

Έντεκα μήνες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και με τους θανάτους να κοντεύουν πλέον να σπάσουν το φράγμα των 300.000, η τιτάνια επιχείρηση διανομής του εμβολίου των Pfizer-BioNTeck είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις υγειονομικές υπηρεσίες να ξεκινούν αμέσως τους πρώτους εμβολιασμούς.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έγινε ήδη ο πρώτος μη πειραματικός εμβολιασμός σε μία νοσηλεύτρια μονάδας εντατικής θεραπείας. Το γεγονός μεταδόθηκε απ’ ευθείας με live streaming και το παρών έδωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο. Η νοσηλεύτρια, το όνομα της οποίας είναι Σάντρα, δήλωσε ότι αισθάνεται αισιόδοξη.

Χιλιάδες φιαλίδια του εμβολίου έχουν ήδη παραληφθεί και άλλα βρίσκονται «καθ’ οδόν» προς τα προκαθορισμένα κέντρα εμβολιασμού ανά τη χώρα· 145 κέντρα παραλαμβάνουν το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 τη Δευτέρα, άλλα 425 την Τρίτη και 66 την Τετάρτη -όταν και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διανομής, σύμφωνα με τον Γκουστάβ Πέρνα, αρμόδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα στο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου «Επιχείρησης Ταχύτητα Φωτός».

Εναπόκειται σε κάθε πολιτεία το πώς θα διαθέσει το μερίδιο των εμβολίων που της αναλογεί, ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει συστήσει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του «πολέμου» κατά της πανδημίας και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας λόγω της ευαλωτότητάς τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει, ωστόσο, σαφές πως πιθανώς θα παρέλθουν μήνες έως ότου το εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο για πολλούς Αμερικανούς, την ίδια στιγμή που ο ιός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να καλπάζει με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Μόνο τις πρώτες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό 30.000 άνθρωποι, βάσει δεδομένων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο απολογισμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας είχε προσεγγίσει τους 300.000 το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 16,2 εκατομμύρια. Οι νοσηλείες, δε, κυμαίνονται πάνω από 100.000 εδώ και δώδεκα συνεχείς ημέρες.

Ως προς την επιχείρηση διανομής, ο πρόεδρος της UPS Healthcare Γουές Γουίλερ δήλωσε στο CNNi ότι έχουν αναχωρήσει από την Κυριακή όλες οι πτήσεις που μεταφέρουν παρτίδες του εμβολίου από το αεροδρόμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι και έχουν επίσης αναχωρήσει σχεδόν τα μισά από τα φορτηγά που μεταφέρουν το εμβόλιο.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην όλη διαδικασία διανομής είναι η αποθήκευση του εμβολίου στους 70 βαθμούς υπό το μηδέν. H UPS Healthcare συντονίζει και καταγράφει τη διαδικασία μεταφοράς και άφιξης των παρτίδων βήμα-βήμα, ενώ πυρετώδεις είναι ταυτόχρονα οι διαδικασίες στα κατά τόπους κέντρα εμβολιασμών για την υποδοχή των παρτίδων, την ασφαλή και βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών αποθήκευσή τους και συνακόλουθα την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Αντζελες ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι παρελήφθη το πρώτο φορτίο τη Δευτέρα. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την επιστήμη, τη χώρα και την κοινότητά μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι κατέστησαν εφικτή αυτή την παράδοση και αποτελούν μέρος αυτής της απίστευτης προσπάθεια διανομής εμβολίων σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται στο σχετικό tweet.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε πολιτεία βρίσκονται υπ’ ατμόν. Ενδεικτικά, στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο οι εμβολιασμοί πρόκειται να αρχίσουν μόλις μία με μιάμιση ώρα μετά την παραλαβή της παρτίδας -με πρώτους να εμβολιάζονται 20 έως 30 επαγγελματίες υγείας, όπως δήλωσε στο CNNi η Αλέξις Σο, εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου.

Σύσσωμα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και παγκοσμίως, εξαιρετικά πολύπλοκη επιχείρηση διανομής εμβολίου, ενός εμβολίου-συνώνυμου της ελπίδας για την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...