Κορονοϊός: D-Day η ερχόμενη Παρασκευή για τις κυβερνητικές αποφάσεις

Μοιραστειτε το

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για τις κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες θα προσδοριστεί η νέα συνταγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που επιβάλλεται από την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Ένα «κοκτέιλ» επικίνδυνων μεταβολών, όπως η διαδοχική κατάρριψη αρνητικών ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς επίσης οι ανησυχητικές διαστάσεις που καταγράφονται και στους υπόλοιπους υγειονομικούς δείκτες.

Η D-Day για την λήψη νέων αποφάσεων από την κυβέρνηση είναι αυτή η Παρασκευή. Στην τακτική ενημερωτική σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων θα καθοριστούν πιθανές αλλαγές ή προσθήκες στο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας: «Πρέπει τώρα, άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο» τονίζουν μονότονα τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη δείχνοντας προς τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο (4) και στο πορτοκαλί επίπεδο (3), του επιδημιολογικού χάρτη. Στην τηλεδιάσκεψη θα τεθούν επι τάπητος και τα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων και μετά την επισκόπηση και την ανάλυσή τους καθώς επίσης την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καλούνται να αποφασίσουν για τον βαθμό κλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Ακόμη και σε αυτήν την οξυμένη επιδημιολογικά συγκυρία, και με δεδομένο ότι η κατάσταση θα θα γίνεται δυσκολότερη πλησιάζοντας προς τον χειμώνα, καθώς οι εσωτερικοί χώροι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού, το γενικό lockdown αποτελεί μια επιλογή την οποία η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Παρά την αδιαμφισβήτητη ανησυχία και την αντίστοιχη κινητοποίηση που έχει πυροδοτήσει, η ολοκληρωμένη επεξεργασία που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς, περιλαμβάνει αναπροσαρμογές των εργαλείων που ήδη χρησιμοποιούνται.

Όπως έγραψε το newsbomb.gr αυτή η αναπροσαρμογή πληροφορίες προβλέπει την μετακίνηση υποχρεωτικών μέτρων για τις περιοχές με κόκκινη και πορτοκαλί απόχρωση στον χάρτη, και για εκείνες που κατατάσσονται σε μικρότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου. Δηλαδή από τα επίπεδα 3 και 4, στις δυο πρώτες κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί για το monitoring της διασποράς της νόσου. Είναι σαφές ότι η κεντρική κατεύθυνση, με τα παρόντα δεδομένα, θέλει να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα. Υπάρχουν εισηγήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει αλλά ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως. Λύσεις αναζητούνται και για τον κρίσιμο τομέα της ιχνηλάτησης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αποκτήσει σημαντικές δυσκολίες.

Από τις έξι το πρωί πάντως έχει ήδη ξεκινήσει ο αναχρωματισμός στον επιδημιολογικό χάρτη. Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4). Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο 2 (κίτρινο) περνούν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), ενώ και η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά από το επίπεδο 1 (πράσινο) στο επίπεδο 2(κίτρινο). Στον αντίποδα η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων κατεβαίνει από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 1 (πράσινο). Ταυτόχρονα απευθύνεται κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Νάξου και της Ροδόπης, αλλά και της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης που δείχνουν να πιέζονται από υψηλά επιδημιολογικά φορτία τις τελευταίες ημέρες, να παραμείνουν σε εγρήγορση, σε συναγερμό και να τηρούν πιστά τα μέτρα. Όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές: «Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν.»

Σε κάθε περίπτωση θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο η οδηγία του πρωθυπουργού προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά κυρίως προς τους παραβάτες, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο τελευταίο μήνυμά του προς τους πολίτες: «Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας.». είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτο μέλημα είναι να αποσβεστούν οι εξτρά πιέσεις προς το εθνικό σύστημα υγείας, και μέσα από τις κατ’ οίκον επισκέψεις, την τηλεσυμβουλευτική, την η άυλη συνταγογράφηση, αλλά κυρίως από την επέκταση της λειτουργίας Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα καθώς επίσης Περιφερειακών Ιατρείων. Στόχος με την διαχείριση περιστατικών πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού να δοθούν «ανάσες» στα νοσοκομεία αναφοράς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση μετά τα 1.500 κρούσματα – Νέα μέτρα και lockdown στη Θεσσαλονίκη

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...