Κορονοϊός: Το σχέδιο Μητσοτάκη για το κυβερνητικό repeat στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο έβδομο μήνυμα του προς τους πολίτες από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στη δίνη του Covid-19, εμφάνισε την παγιωμένη τακτική του πρωθυπουργού στη συνταγή της ελεγχόμενης λειτουργίας έναντι του μοντέλου της οριζόντιας καραντίνας που υιοθετήθηκε στην πρώτη φάση της μάχης. 

Η «συνταγή»

Μια «συνταγή» καταπολέμησης της πανδημίας στην οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο(24/09), όταν τα αρνητικά σημάδια, που προοιώνιζαν την νέα έξαρση, άρχισαν να αποτυπώνονται στους εγχώριους επιδημιολογικούς δείκτες, ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει τα συστατικά της. Και υπενθύμισε σε όλους τα συστατικά που πρέπει να προσθέσουν.

Πειθαρχία και ατομική ευθύνη είναι τα όπλα απέναντι στον κορονοϊό και ενόψει της περαιτέρω εξειδίκευσης των νέων μέτρων, ο κρατικός μηχανισμός θέτει σε πλήρη λειτουργία τις μηχανές του για την πιστή εφαρμογή τους. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ανατεθεί ο έλεγχος και η επίβλεψη τους σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της επικρατείας, αλλά στην κυβέρνηση σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα τεθεί σε εφαρμογή ένα έκτακτο σχέδιο για να αποτραπεί η έκτακτη ανάγκη.

Στενό «μαρκάρισμα» στους ασυνείδητους

Πιο ασφυκτικός θα γίνει ο κλοιός που ήδη έχει δημιουργηθεί γύρω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία με τεχνάσματα καταφέρνουν και παρατείνουν τη λειτουργία τους ακόμη και όταν είναι κλειστά. «Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δυσεπίλυτο πρόβλημα μέχρι αυτήν την στιγμή παραμένει ο συγχρωτισμός στις πλατείες των πόλεων, η μονιμοποίηση του οποίου διαλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις για την επιδημιολογική ισορροπία. Μια από τις ομάδες των συμμάχων στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε του τηλεοπτικού μηνύματός του, υπενθύμισε το διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την αποφυγή του βαρύτατου οικονομικού αντίκτυπου, που επισείει μια επαναφορά στην συνταγή του οριζόντιου lockdown.

Στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πτυχής, έχει ζητηθεί εκ νέου και γίνεται επεξεργασίας διαφορετικών σχεδίων για την ενεργότερη εμπλοκή των περιφερειών και συνολικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο-πολύ γνωστές» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους 13 αιρετούς της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η μάχη της πλατείας & το lockdown

Επιλογή την οποία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι: «Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό μήνυμα του προσθέτωντας ότι: «Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν.»

Σε κάθε περίπτωση η μάχη της πλατείας είναι μια μάχη που η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα και να παραδοθεί αμαχητί. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας την επικαιροποιημένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης ανά την επικράτεια, επέστησε την προσοχή για το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργούν η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με εντονότερη επίδραση στους νέους, και όχημα την κοινωνική ζωή τους και τις νέες ή παλιές συνήθειες διασκέδασής τους.

Κανένας εφησυχασμός

Η κυβέρνηση αποδίδει έως ένα βαθμό την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη αύξηση του αριθμού των τέστ που διεξάγονται. Ήταν διακριτή η αναφορά του πρωθυπουργού στα 24.000 που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια την περασμένη Τετάρτη και ακόμη περισσότερα την Πέμπτη όταν και απευθύνθηκε στους πολίτες. Ταυτόχρονα η λήψη των δυο νέων μέτρων για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 του επιδημιολογικού χάρτη, διατηρούν τον προκαταβολικό χαρακτήρα και όχι εκείνον της αναγκαιότητας.

Επιπλέον ο σχεδιασμός που γίνεται δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό ακόμη και για τις περιοχές στις οποίες καταγράφεται χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Άλλωστε σε αυτήν την φάση της πανδημίας η μεταβολή είναι ραγδαία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Μολύνθηκε» όλη η Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές βρέθηκαν τα 882 νέα κρούσματα

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...