Κορονοϊός: Σε “κόκκινο συναγερμό” 11 περιοχές της χώρας – Προς νέα αυστηρότερα μέτρα

Μοιραστειτε το

Δίχως τέλος μοιάζουν οι εξάρσεις του δεύτερου επιδημικού κύματος του κορονοϊού. Τη στιγμή που η επιδημία δείχνει ότι πάει να «κοπάσει», ξαναφουντώνει. Ο συναγερμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε 11 περιοχές της χώρας που καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων αντί για μείωση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Η ανησυχία για τη Δυτική Αττική είναι ιδιαίτερα έντονη και απασχόλησε την Τετάρτη διαδοχικές συσκέψεις, μία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τοπικών παραγόντων, καθώς επίσης και δεύτερη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίαζε χθες από το απόγευμα έως το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ειδικά για τη Δυτική Αττική τα μέτρα αυστηροποιούνται και προβλέπεται αυξημένη επιτήρηση της περιοχής, ενισχυμένο testing προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί φορείς του ιού και να απομονωθούν, καθώς και απαγόρευση της δυνατότητας του click away ειδικά για τους δήμους της Δυτικής Αττικής, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα. Αυτές ήταν οι εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που πάντως αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα τη συζήτηση. Θεωρείται, επομένως, θέμα ωρών να ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν στην περιοχή.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και οι φόβοι που εκφράζονται εν όψει των εορτών και των συνευρέσεων σε σπίτια οδηγούν την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις για ακόμη αυστηρότερα κατά τόπους lockdowns πριν από τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι θα επαναξιολογηθούν τα περιοριστικά μέτρα τοπικά και ανέφερε μία προς μία τις «κόκκινες» περιοχές. Πρόκειται για τις: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα, Ροδόπη και Δυτική Αττική.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», ήταν το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε σύσκεψη για τη Δυτική Αττική με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των δημάρχων και υγειονομικών φορέων.

Την αυστηροποίηση των μέτρων εάν απαιτηθεί είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι η επιδημιολογική εικόνα θα δείξει τι θα γίνει μετά τις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχουν παραταθεί τα περιοριστικά μέτρα. «Δεν υπάρχει, όμως, καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών»).

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμη μία ημέρα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα 1.190. Εξ αυτών, τα 281 εντοπίζονται σε ολόκληρη την Αττική και τα 270 στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα όσον αφορά στην Αττική, η Δυτική Αττική και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών συγκέντρωσαν κατά τη χθεσινή ημέρα 89 νέα περιστατικά. Παράλληλα, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 58 νέα περιστατικά κορονοϊού και στον Πειραιά 52. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 85 θανάτους, με το ρυθμό αύξησης όσων προστίθενται στη θλιβερή λίστα να μην ανακόπτεται. Επίσης, σε σταθερά υψηλό επίπεδο παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που μέχρι χθες ανέρχονταν σε 552. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται στο 0,86, δηλαδή ένας μολύνει λίγο λιγότερο από έναν ακόμη.

«Παρακαλώ πολύ όλους, ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτές», ήταν το μήνυμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που φοβίζουν ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση. «Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, με αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα, με αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι με περισσότερες, γιατί θα ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Πέτσας.

Οι αριθμοί

  • 1.190 κρούσματα χθες
  • 17 στις πύλες εισόδου
  • 281 στην Αττική
  • 270 στη Θεσσαλονίκη
  • 127.557 το σύνολο των κρουσμάτων
  • 85 θάνατοι χθες
  • 3.870 θάνατοι συνολικά
  • 552 διασωληνωμένοι
  • 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...