Κορονοϊός – ΠΟΥ: 120 εκατ. τεστ για φτωχές χώρες

Μοιραστειτε το

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα διατεθούν σε φτωχότερες χώρες του πλανήτη 120 εκατομμύρια γρήγορα τεστ εντοπισμού του κορονοϊού, ανακοίνωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας» (Global Initiative) δύο εταιρίες παραγωγής αντιγονικών τεστ, η αμερικανική Abbot και η νοτιοκορεατική SD Biosensor, ήρθαν σε σχετική συμφωνία με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates. H «Παγκόσμια Πρωτοβουλία» δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ίδρυμα Gates και τη γαλλική κυβέρνηση. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Πανδημιών (Africa CDC).

Οι δύο φαρμακευτικές εταιρίες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν το 20% των γρήγορων τεστ σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και το 80% στις υπόλοιπες. Κατά συνέπεια και οι πλούσιες χώρες θα λάβουν επαρκή αριθμό σχετικών τεστ. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει ήδη παραγγείλει 20 εκατομμύρια.

Γρήγορο, φθηνό και ικανοποιητικά αποτελεσματικό

Αναφερόμενος στο τεστ ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους εξηγεί: «Τα τεστ αυτά μας δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε 15 με 30 λεπτά αντί για ώρες ή μέρες, ενώ παράλληλα το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από τα άλλα τεστ. Στοιχίζουν 5 δολάρια το ένα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 4 ευρώ. Και η τιμή τους θα συνεχίσει να μειώνεται. Όσο ταχύτερα γίνεται η διάγνωση του ιού, τόσο ταχύτερα μπορούν να ληφθούν μέτρα, να απομονωθεί ο ασθενής και να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση».

Ενθουσιασμένη για τη διεθνή συνεργασία δηλώνει η Καταρίνα Μπέμε, επικεφαλής του κοινωφελούς Ιδρύματος για Καινοτόμες Νέες Διαγνώσεις FIND: «Με την πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύουμε τι είναι εφικτό όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα σκοπό σε παγκόσμιο επίπεδο κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις υγείας και φαρμακοβιομηχανίες».

Το μειονέκτημα των γρήγορων τεστ είναι ωστόσο ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα PCR τεστ, τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού. Από την άλλη πλευρά όμως δεν απαιτούνται μικροβιολογικά εργαστήρια για την εξέταση του δείγματος και έτσι κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για την καταπολέμηση της πανδημίας τόσο στις πλούσιες, όσο και στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους S-400! Έβαλαν στο… στόχαστρο ελληνικά F-16

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...